Germania refuză gazul rușilor prin Nord Stream 2: Rusia nu dorește să furnizeze și caută scuze politice

Guvernul Germaniei a respins oferta rușilor de a primi livrările de gaze prin conducta Nord Stream 2, proiect anulat de Germania după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie. Rușii spun că ar putea să livreze prin această conductă după ce Nord Stream 1 a fost afectată puternic de recentele scurgeri și ar fi nefuncțională pe termen lung. În cazul acestor avarii este suspectat un sabotaj, scrie digi24.ro.

Foto: digi24.ro

„Dacă deciziile juridice necesare sunt luate de europeni cu privire la certificarea sa şi eliminarea restricţiilor, cred că Rusia ar putea, într-un interval scurt de timp, să furnizeze gaz prin această conductă”, a declarat, la Viena, ministrul rus după reuniunea ţărilor OPEC.

Mai devreme însă, un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a declarat că refuză o astfel de propunere, despre care a mai afirmat că a fost formulată de Rusia de mai multe ori. „Rusia nu doreşte să furnizeze gaz şi caută scuze politice; constatăm astfel că ea nu este un furnizor de încredere, indiferent despre ce conducte ar fi vorba'', a motivat purtătorul de cuvânt al guvernului german.

Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată pentru că sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea împotriva Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de ruși în septembrie sub pretextul unor probleme tehnice.


Pub