(VIDEO) Agenția de Investiții a organizat cel mai important eveniment în domeniul turismului – „Moldova Tourism Forum”

05 Oct. 2022, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Oct. 2022, 12:20 // Actual //  MD Bani

Agenția de Investiții și Ministerul Culturii au organizat în perioada 29-30 septembrie cea de-a doua ediție a „Moldova Tourism Forum”. Cel mai important eveniment dedicat industriei turismului din Republica Moldova a adunat experți notorii din întreaga lume, responsabili ai instituțiilor de stat relevante domeniului, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai mediului asociativ și ai corpului diplomatic.

Scopul principal al evenimentului este identificarea priorităților, diseminarea bunelor practici și consolidarea unei platforme sectoriale prin care să se impulsioneze procesul de dezvoltare a unei industrii puternice, bazate pe durabilitate și inovație. Timp de două zile s-au desfășurat prezentări și ateliere de specialitate, au fost analizate principalele tendințe, provocări și direcții de dezvoltare în industria turismului, pe plan region și global.

Obiectivul „Moldova Tourism Forum 2022” a fost promovarea rolului turismului pentru dezvoltarea economiei, bunei guvernanțe și domeniului social. Industria turismului contribuie plenar la trei obiective de dezvoltare: creșterea veniturilor, crearea locurilor de muncă și promovarea imaginii țării. Până la declanșarea pandemiei COVID-19, sectorul contribuia cu 5% la valoarea PIB sau cu aproximativ 500 de milioane dolari.

Ion Iordachi, Director general adjunct al Agenției de Investiții „Invest Moldova”: „Industria turismului a trecut prin mai multe transformări în ultimii ani, iar ultimele provocări ne cheamă să ne consolidăm intervențiile și politicile publice. Redresarea industriei turistice are nevoie de acțiuni prompte și hotărâte, de susținere pentru companiile din domeniu, de viziune strategică pentru dezvoltarea produselor turistice naționale. Forumul oferă o platformă de discuții și creează conexiune durabilă între prestatorii de servicii de turism, reprezentanții instituțiilor care reglementează domeniul și turiștii care accesează aceste servicii”

Pentru a putea alinia pașii de dezvoltare a industriei cu tendințele internaționale, au fost analizate cele mai bune practici din regiune, dar și experiențele altor țări cu ofertă turistică similară. Actorii din industrie s-au axat pe câteva subiecte principale: dezvoltarea sustenabilă a turismului; diversificarea ofertei turistice a Moldovei; crearea de parteneriate regionale; promovarea țării prin implicarea diasporei, dar și alte chestiuni actuale pentru domeniu.

Dumitru Udrea, Secretar General al Guvernului Republicii Moldova: Dezvoltarea turismului și numărului de turiști în țara noastră este prioritate a Guvernului pentru următorii ani, regăsindu-se în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, precum și în noul Program național de dezvoltare a turismului. Guvernul își propune dezvoltarea țării în calitate de destinație turistică sustenabilă și competitivă, care să aducă beneficii economice, sociale și de mediu comunităților locale și generațiilor viitoare. Forumul de astăzi reprezintă o bună oportunitate de a promova industria turismului din Republica Moldova, de a aprecia și a susține eforturile a miilor de oameni care activează în domeniu”.

„O țară mică cu inimă mare” este laitmotivul evenimentului, cât și al campaniei naționale desfășurate de Agenția de Investiții „Invest Moldova”. Un mesaj care pune în valoare generozitatea de care au dat dovadă oamenii acestei țări și companiile din domeniul turismului pentru susținerea refugiaților ucraineni.

Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova: „Pe lângă faptul că turismul este un motor de creștere, turismul poate contribui și la stimularea incluziunii sociale, conservarea patrimoniului cultural, mândria și demnitatea națională, coeziunea socială și integrarea minorităților naționale, construind o cale pentru pace și dialog. Repornirea și recuperarea industriei turistice are nevoie de acțiuni prompte și pragmatice, precum și de soluții creative și ecosisteme rezistente”

„Moldova Tourism Forum, organizat de Agenția de Investiții, este susținut de către Proiectul MCTA și Proiectul Tehnologiile Viitorului finanțate de USAID și Suedia. În premieră, evenimentul s-a desfășurat în mai 2021. La cea de-a doua ediție, 75 de speakeri au împărtășit viziunile lor, experiența și ideile pe care le propun pentru a dezvolta turismul sustenabil în cadrul a 13 platforme de discuții.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 13:42
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 13:42 // Slider //  Soroceanu Olga

În data de 12 aprilie, localitatea Anenii Noi a găzduit Târgul locurilor de muncă și meșteșugărit, un eveniment ce a reunit atât angajatori, cât și meșteșugari, în efortul lor de a facilita accesul la locuri de muncă și de a promova meșteșugurile tradiționale, atât pentru populația locală cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici.

Printre participanți s-a numărat și șefa ANOFM din raionul Anenii Noi, Zinaida Iordachescu, care a subliniat diversitatea agenților economici implicați și importanța acestui eveniment pentru economia locală și națională:

„Avem agenți economici din Anenii Noi, avem de la Congresul Ucrainenilor, avem de la inspectoratul general de poliție, carabinieri, agenți economici din Chișinău fiindcă nu suntem la o distanță atât de mare și angajăm foarte multe persoane și în municipiul Chișinău.”

Evenimentul a reunit aproximativ 12 angajatori și 22 de meșteșugari, iar participanții au avut oportunitatea să afle informații despre piața muncii, să primească ghidare în carieră și să participe la cursuri de formare profesională. Printre beneficiarii acestor servicii s-a numărat și Laurenția Starciuc, care a apreciat eforturile depuse pentru a le oferi oamenilor perspective noi în câmpul muncii:

„M-am apropiat de orice căsuță, mi-am luat diverse cărți pentru a fi informată. Sunt oportunități care oferă posibilitatea de a te angaja în câmpul muncii.”

Evenimentul face parte din proiectul „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS – EPER Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Partener strategic de implementare: ANOFM.

Directorul de țară al HEKS – EPER Moldova, Peter Fenoy, a subliniat importanța coeziunii sociale și a dezvoltării economice sustenabile pentru comunitatea din Anenii Noi:

„HEKS – EPER Moldova a fost implicată în mai multe activități legate de atenuarea consecințelor conflictului din țara vecină, Ucraina. În Moldova, din păcate, influența refugiaților din Ucraina a generat mai multe necesități în baza dificultăților noastre obișnuite cu care ne confruntăm înainte de acest conflict. Ne dorim să aducem împreună oameni din diverse medii și să le oferim șanse egale de dezvoltare, indiferent de originea sau situația lor actuală.”

Târgul locurilor de muncă și meșteșugăritul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării economice și sociale a comunității din Anenii Noi, evidențiind potențialul local și promovând oportunitățile de angajare și de creștere profesională pentru toți participanții.

Următoarele evenimente cu aceeași tematică vor avea loc pe 19 aprilie la Ialoveni și pe 29 mai la Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău