(doc) Guvernul a aprobat regulamentul! Cum se vor calcula tipurile de compensații la achitarea facturilor

Facturi
Foto: diez.md

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi, 5 octombrie, regulamentul care prevede atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie.

Conform documentului, minimul de cheltuieli al familiei reprezintă suma cuantumurilor cheltuielilor minime individuale care, pentru fiecare membru al familiei se vor stabili după cum urmează:
# cheltuielile de consum pentru trimestrul IV al anului precedent, total pe țară, publicate de BNS, cu excluderea cheltuielilor pentru „locuință, apă, electricitate și gaze”, majorate cu rata creșterii prețurilor de consum în luna septembrie a anului în curs față de luna decembrie a anului precedent, publicată de BNS, pentru solicitant;
# 70 % din valoarea punctului precedent pentru fiecare alt membru al gospodăriei casnice al solicitantului.

Venitul global lunar al familiei, după cum prevede documentul, reprezintă valoarea mai mare dintre venitul global lunar al familiei declarat la înregistrarea în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” și venitul global lunar al familiei estimat calculat în baza datelor extrase în urma schimbului de date din sistemele informaționale guvernamentale. La calcularea venitului global lunar al familiei estimat vor fi luate în considerare tipurile de venituri nete (după achitarea impozitului pe venit și altor taxe și contribuții obligatorii) stabilite

Venitul global lunar al familiei estimat reprezintă media valorii veniturilor globale lunare pe ultimele trei luni.

Suma rămasă după deducerea nivelului minimului de cheltuieli al familiei din venitul global lunar va constitui valoarea din care urmează a fi achitat consumul de energie, conform formulei din proiectul regulamentului, și se va calcula ținând cont de venitul disponibil pentru achitarea energiei, venitul global lunar al familiei și nivelul minim de cheltuieli al acesteia. Dacă venitul disponibil pentru achitarea energiei va indica o valoare negativă, gospodăriei casnice îi va fi atribuită categoria de vulnerabilitate foarte ridicată.

Pentru calculul costului gazelor naturale, energiei termice și energiei electrice în perioada rece a anului se va considera mediana volumului lunar de energie consumat de gospodăria casnică în precedenta perioadă rece a anului, comunicat de furnizorii de energie și/sau de asociațiile de locatari în Sistemul Informațional de „Vulnerabilitate Energetică”, în limita plafoanelor eligibile pentru fiecare tip de energie, și tarifele/prețurile la energie aprobate de ANRE în vigoare la 1 noiembrie.

Plafonul eligibil pentru calculul cheltuielilor gospodăriei casnice pentru achitarea energiei pentru fiecare tip de energie va constitui:
# pentru gazele naturale: maximum 250 m3/lună;
# pentru energia termică, în cazul în care gospodăria poate regla consumul individual: maximum 1,5 Gcal/lună;
# pentru energia electrică: maximum 2500 kWh/lunar dacă energia electrică constituie sursa principală de încălzire și 250 kWh/lunar dacă energia electrică nu constituie sursa principală de încălzire.

În cazul în care venitul disponibil pentru achitarea energiei va avea o valoare pozitivă, se va calcula raportul (R) dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei.

R – raportul, exprimat în procente, dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei.

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică consumatorilor casnici se efectuează după cum urmează:
# consumatorilor casnici cu coeficientul R mai mare sau egal cu 90 % li se atribuire categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
# consumatorilor casnici cu coeficientul R mai mare sau egal cu 35 % dar mai mic decât 90 % li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică ridicată;
# consumatorilor casnici cu coeficientul R mai mare sau egal cu 20 % dar mai mic decât 35 % li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică medie;
# consumatorilor casnici cu coeficientul R mai mare sau egal cu 10 % dar mai mic decât 20 % li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică scăzută;
# consumatorilor casnici cu coeficientul R mai mic de 10 % li se atribuie categoria de consumatori non-vulnerabili.

Dacă venitul disponibil pentru achitarea energiei este o valoare negativă sau egală cu zero, gospodăriei casnice îi este atribuită categoria de vulnerabilitate foarte ridicată.

Dreptul la compensații, conform proiectului, se va acorda consumatorilor casnici care beneficiază de gaze naturale și/sau energie electrică și/sau energie termică la tarife reglementate. Compensația va reprezenta suma monetară transferată din Fond către furnizorul de gaze naturale în contul consumatorului casnic de gaze naturale, energie termică și/sau energie electrică, reprezentând diferența dintre costul energiei consumate conform tarifelor/prețurilor reglementate și costul energiei la tarifele/ prețurile compensate în limita plafonului maxim eligibil lunar.

În cazul în care consumul lunar la punctul de consum va fi mai mare decât plafonul de referință, compensația se va acorda până la limita plafonului (volumul de energie compensat). Volumul de energie consumat supra va fi achitat integral la prețul stabilit de ANRE. Guvernul va stabili perioada, tipul de energie, tarifele compensate pentru fiecare categorie de vulnerabilitate și volumul maxim eligibil lunar pentru acordarea compensațiilor.

Atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică prin metoda indirectă pentru locurile de consum neînregistrate de solicitanți în Sistemul Informațional „Vulnerabilitatea energetică” (SIVE), care se efectuează lunar, în baza datelor disponibile în SIVE pe data de 25 a fiecărei luni, pentru locurile de consum care nu au fost înregistrate de solicitanți în SIVE. Locurilor de consum care nu au fost înregistrate de solicitanți în SIVE li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică medie.

La compensații pentru achitarea facturilor la energie din fondul de reducere a vulnerabilității energetice nu vor putea pretinde familiile sau persoanele singure care corespund unuia dintre următoarele criterii:
# familia deține 4 sau mai multe imobile cu destinație locativă diferite;
# familia deține unul sau mai multe apartamente sau bunuri imobile în valoare cadastrală mai mare de 4 milioane de lei cumulativ;
# familia a solicitat să-i fie atribuită categoria de consumator non-vulnerabil.

Pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate, solicitantul va putea opta pentru una din modalități de înregistrare pe platforma „Vulnerabilitatea energetică”: înregistrare individuală pe platforma online compensatii.gov.md; înregistrare asistată pe platformă, prin depunerea unei cereri completate pe suport de hârtie sau prin declararea informațiilor către registratori.

Conform estimărilor preliminare, cheltuielile necesare pentru implementarea prevederilor proiectului va constituie circa 1 mld. lei/lună, respectiv, pentru anul 2022 vor fi necesare 870 mil. lei (pentru luna noiembrie, plata fiind în luna decembrie 2022) și circa 4,5 mld. lei pentru perioada ianuarie–martie 2023.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente