Centrala nucleară de la Zaporijjea va fi transferată în proprietatea Rusiei. Cele mai importante evenimente din a 224-a zi de război

centrala nucleara
Foto: ria.ru

Astăzi este a 224-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣Putin a declarat că a semnat un decret care ajustează termenii amânării „mobilizării parțiale” pentru categorii suplimentare de studenți. El a precizat că studenții doctoranzi și cei care învață în instituții de învățământ care au cursurile serale nu vor fi mobilizați.

🟣 Un locuitor din Penza, în vârstă de 32 de ani, a fost trimis în judecată pentru că s-a eschivat de la mobilizare. Acesta fiind primul caz din Rusia de când Putin a anunțat mobilizarea „parțială” în țară.

🟣 Președintele rus Vladimir Putin l-a promovat pe liderul cecen Ramzan Kadârov la gradul de general-colonel. Despre aceasta a anunțat Kadârov.

🟣 Șeful Agenției ONU pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, a scris pe Twitter că se află în drum spre Kiev pentru a discuta cu autoritățile ucrainene despre crearea unei zone de securitate nucleară în jurul centralei nucleare de la Zaporijjea.

🟣 Președintele rus Vladimir Putin a semnat legile privind anexarea la Rusia a așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk, și regiunile ocupate Herson și Zaporijjea. Astfel, locuitorii din aceste regiuni sunt recunoscuți drept cetățeni ruși începând cu data anexării acestor teritorii la Rusia – 30 septembrie. Cei care doresc să renunțe la cetățenia rusă au la dispoziție o lună pentru a depune o cerere. Mai multe detalii vedeți aici.

🟣 Putin a semnat un decret prin care centrala nucleară de la Zaporijjea, împreună cu toate instalațiile ei, va fi transferată în proprietatea Rusiei.

🟣 La această decizie, compania Energoatom din Ucraina a răspuns: „Ucraina și întreaga lume civilizată știu că centrala nucleară Zaporijjea va continua să funcționeze în Ucraina, în conformitate cu legislația ucraineană, în sistemul energetic ucrainean, în cadrul Energoatom”.

🟣 Ambasadorii UE au convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include un plan de plafonare a prețului petrolului.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente