Breaking News

image
Sursa foto: livescience.com

Descoperire în adâncurile Pământului: „Oceanele” ascunse în apropierea centrului Terrei

Adâncurile Pământului continuă să uimească oamenii de știință, având în vedere că de-a lungul timpului, nu au fost efectuate prea multe studii. De această dată, cercetătorii au descoperit ceea ce ar putea fi „oceane” ascunse în interiorul Terrei.

Oamenii de știință au descoperit un rezervor de apă de trei ori mai mare decât volumul tuturor oceanelor de sub suprafața Pământului, potrivit unui studiu internațional. Apa a fost găsită între zona de tranziție a mantalei superioare și inferioare a Pământului.

Studiul a confirmat ceva care multă vreme a fost doar o teorie, și anume că apa oceanului însoțește plăcile de subducție și astfel intră în zona de tranziție. Aceasta înseamnă că ciclul apei planetei noastre include interiorul Pământului.

Aceste transformări minerale împiedică foarte mult mișcările rocilor din manta, după cum a explicat prof. Frank Brenker de la Institutul de Geoștiințe de la Universitatea Goethe din Frankfurt. De exemplu, penele mantalei se opresc uneori direct sub zona de tranziție. Mișcarea masei în sens opus se oprește și ea, scrie Playtech.ro.

Cu toate acestea, până acum nu se știa care sunt efectele pe termen lung ale „înghițirii” materialului în zona de tranziție asupra compoziției sale geochimice și dacă acolo există cantități mai mari de apă. Condițiile predominante ar fi cu siguranță favorabile în acest sens.

Mineralele dense pot stoca cantități mari de apă. De fapt, atât de mari încât zona de tranziție ar fi teoretic capabilă să absoarbă de șase ori cantitatea de apă din oceanele noastre. Un studiu internațional în care a fost implicată geoștiința de la Frankfurt a oferit acum răspunsul.

Echipa de cercetare a analizat un diamant din Botswana, Africa. S-a format la o adâncime de 660 de kilometri, chiar la interfața dintre zona de tranziție și mantaua inferioară, unde ringwoodit este mineralul predominant. Diamantele din această regiune sunt foarte rare, chiar și printre diamantele rare de origine super-profundă, care reprezintă doar 1% din diamante.

Analizele au arătat că piatra conține numeroase incluziuni de ringwoodite, care prezintă un conținut ridicat de apă. În plus, grupul de cercetare a reușit să determine compoziția chimică a pietrei. Era aproape exact aceeași cu cea a practic fiecărui fragment de rocă de manta găsite în bazalt oriunde în lume.

Noutăţile partenerilor

comentarii: