Top 10 produse consumate din import: Roșiile, untul, cartofii și chiar varza, printre acestea

Moldova este o țară agrară, dar pentru produsele alimentare de bază se atestă o dependență puternică de importuri. La această concluzie a ajuns expertul economic Veaceslav Ioniță, care face trimitere la ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică privind balanța resurselor alimentare pentru anul 2021.

Foto: poză-simbol

Astfel mai mult de jumătate din roșiile consumate de moldoveni în 2021 sunt de import.

Zece ani în urmă doar 15% din roșiile consumate erau de import.

Untul consumat în proporție de peste 50% este la fel de import. Dar și cel produs în Moldova în mare parte este fabricat din laptele de import.

 În topul produselor importate urmează ovăsul, carnea de pasăre, laptele, varza, carnea de porc, alte legume și chiar cartofii.

Biroul Național de Statistică a făcut publice datele statistice cu privire la Balanțele resurselor alimentare și utilizării lor pentru anul 2021. Astfel, mai mult de jumătate din roșiile consumate de moldoveni sunt de import, comparativ cu 2012 când 85% erau de producție locală. În schimb la fructe producem de 2-3 ori mai mult decât consumăm. Restul la export. În plus, datele publicate de BNS denotă faptul că moldovenii consumă mai multe cerealiere, fructe și legume și mai puține lactate de carne, pe cap de locuitor, față de acum 5 ani.


Pub