Prețul petrolului crește pe măsură ce OPEC+ ia în calcul cea mai mare reducere a producției din 2020

03 Oct. 2022, 14:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Oct. 2022, 14:31 // Actual //  Lupu Eduard

Prețul petrolului a urcat luni cu aproape 4 dolari, în condițiile în care OPEC+ ia în considerare reducerea producției cu peste 1 milion de barili pe zi (bpd) pentru a susține prețurile prin ceea ce ar fi cea mai mare reducere de la începutul pandemiei COVID-19, scrie Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au înregistrat o revenire de 3,46 dolari, sau 4,1%, până la 88,60 dolari pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 4,3%, sau 3,39 dolari, la 82,88 dolari.

Prețul petrolului a scăzut timp de patru luni consecutive începând din iunie, deoarece blocajele COVID-19 din China, principalul consumator de energie, au afectat cererea, în timp ce creșterea ratelor dobânzilor și creșterea dolarului american au cântărit pe piețele financiare globale.

Pentru a susține prețurile, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, cunoscuți colectiv ca OPEC+, iau în considerare o reducere a producției de peste 1 milion de barili pe zi înaintea reuniunii de miercuri, au declarat pentru Reuters surse din OPEC+.

Dacă se va conveni, aceasta va fi a doua reducere lunară consecutivă a grupului, după ce luna trecută a redus producția cu 100.000 barili pe zi.

„Contextul pentru întâlnirea din această săptămână este precar, dar fundamentele petrolului sunt relativ sănătoase”, a declarat Peter McNally, lider global pentru energie la firma de cercetare în domeniul investițiilor Third Bridge.

OPEC+ și-a ratat țintele de producție cu aproape 3 milioane de bpd în iulie, au declarat două surse din cadrul grupului de producători, în condițiile în care sancțiunile impuse unor membri și investițiile scăzute ale altora au împiedicat capacitatea sa de a crește a producției.

Luni, indicele dolarului a scăzut pentru a patra zi consecutivă, după ce a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Un dolar mai ieftin ar putea susține cererea de petrol și ar putea sprijini prețurile.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău