Prim-ministrul României: „Putem oferi Moldovei până la 5 milioane de metri cubi de gaz pe zi, dar nu mai mult”

ciucă
Foto: Andrei Mardari / NewsMaker

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a declarat că România poate oferi Republicii Moldova cel mult 5 milioane de metri cubi de gaz pe zi, dar nu mai mult. Acesta a precizat că țara noastră a cerut să primească gaz natural din partea României, scrie agerpres.ro.

„Au nevoie, atunci când am discutat cu Natalia Gavriliţa, de 150 de milioane de metri cubi. Mai trebuie să vedem ce cantităţi putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că, aşa cum arată situaţia în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86 %, aproximativ 87 %, ceea ce înseamnă că, dacă reuşim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă, pentru a menţine echilibrul în sistem şi pentru a avea cantităţile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm cantitatea respectivă”, a afirmat premierul din România.

Întrebat dacă va avea o problemă Republica Moldova cu gazul la iarnă, Nicolae Ciucă a spus: „Dacă acum când discutăm, dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni-Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult”.

Andrei Spînu a anunțat pe 30 septembrie că Gazprom a confirmat livrarea parțială a gazelor naturale pentru luna octombrie. Din cele 8,06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5,7 mln m3 pe zi, livrările fiind limitate cu aproximativ 30 %.


Amintim că, începând 1 octombrie, moldovenii vor plăti peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente