Așa-zisele autorități din Metiopol încearcă să recruteze 3 000 de oameni pentru a-i trimite pe front. Cele mai importante evenimente din a 222-a zi de război

razboi unian
Foto: Foto: UNIAN

Astăzi este a 222-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Poliția rusă a investigat acțiunile Kseniei Sobceak în vederea „răspândirii falsurilor despre puterea de stat” și a trimis materiale împotriva ei către Comitetul de Investigații al Federației Ruse pentru a iniția un dosar penal, informează TASS.

🟣 În Melitopol, invadatorii încearcă să mobilizeze forțat localnicii. Potrivit primarului Melitopolului, așa-zisele autorități ruse au deschis un birou de recrutare și până pe 10 octombrie încearcă să adune 3 000 de oameni pentru a-i trimite pe front. Pentru a nu fi supuși mobilizării și pentru a fi excluși de pe liste, li se propune opțiunea să aducă în locul lor o altă persoană sau mai multe persoane.

„De aceea, facem apel la bărbați să părăsească cât mai curând posibil teritoriile ocupate temporar, pentru că acum se află sub principala amenințare a inamicului”, a declarat acesta.

🟣 În Republica Cehă, oamenii au strâns peste 1,22 milioane de euro pentru un tanc T-72 Avenger pentru Ucraina. Această modificare a tancului sovietic T-72M1 oferă protecție îmbunătățită pentru echipaj, precum și noi obiective.

🟣 O nouă monedă comemorativă intitulată „Forțele de apărare teritorială ale forțelor armate ale Ucrainei” a apărut în Ucraina. Banca Națională a Ucrainei o pune în circulație începând de astăzi. Moneda cu o valoare nominală de 10 hrivne va fi emisă cu un tiraj de 10 milioane de bucăți.

🟣 Liderul cecen Ramzan Kadârov a anunțat că trimite trei feciori minori de-ai săi la război în Ucraina. Kadârov a anunțat că fiii săi Ahmat, Eli şi Adam, în vârstă de 16, 15 şi respectiv 14 ani, practică „de multă vreme” antrenamente militare pentru a învăța să utilizeze „diferite arme”.

„A venit timpul să se remarce într-o bătălie adevărată, nu pot decât să salut hotărârea lor. Desigur, ei vor pleca în prima linie și se vor afla în zonele cele mai dificile de pe linia de contact”, a scris Kadârov.

🟣 Forțele armate ale Ucrainei au ridicat drapelul Ucrainei în satul Mâhailivka din regiunea Herson, însă, în prezent, încă nu există informații oficiale despre eliberarea localității, scrie RBC-Ucraina.

🟣 Aderarea Ucrainei la NATO este susținută de un număr record de ucraineni intervievați și anume de 83 % dintre aceștia, au dedus sociologii, potrivit UNIAN.

🟣 Rada Ucrainei a înregistrat un proiect de lege pentru a permite personalului militar să călătorească în străinătate.

Potrivit documentului, se propune ca militarilor să li se permită să călătorească în străinătate pentru a vizita familia în detrimentul unui concediu suplimentar, care este deja prevăzut de lege.

🟣 Președinții Poloniei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, României și Slovaciei au emis o declarație comună de susținere a cererii Ucrainei de aderare la NATO. Documentul a fost publicat pe site-ul președintelui polonez, Andrzej Duda.

🟣 Armata rusă a lovit un spital din regiunea Harkiv, iar în urma atacului, un medic a decedat, în timp ce o asistentă medicală a fost rănită, a declarat șeful administrației regionale Harkiv.

Potrivit acestuia, clădirea spitalului este aproape complet distrusă până la etajul patru, iar informațiile privind numărul victimelor încă nu sunt cunoscute.

🟣 Ucraina și Uniunea Europeană au semnat un memorandum privind alocarea unei asistențe macrofinanciare de 5 miliarde de euro, a informat premierul ucrainean Denâs Shmâhal pe Twitter.

🟣 Elon Musk a vorbit despre situația actuală din Ucraina pe Twitter, menționând că următorii pași vor ajuta la încheierea războiului din țară:
# referendumurile repetate în teritoriile ocupate sub supravegherea ONU;
# Crimeea, formal, face parte din Rusia, așa cum a fost din 1783 până la „greșeala lui Hrușciov”;
# alimentarea cu apă a Crimeei;
# Ucraina rămâne un stat neutru.

Postarea miliardarului a provocat multe reacții din partea internauților, dar și din partea oficialilor ucraineni.

Deocamdată nu este clar dacă Elon Musk publică aceste postări de sine stătător sau pagina sa de Twitter a fost spartă, dat fiind faptul că, de la începutul războiului, Musk și-a demonstrat activ susținerea față de armata ucraineană.

Mai multe detalii despre asta poți citi aici.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente