Liderii UE condamnă anexarea ilegală a teritoriilor Ucrainei. Iohannis: „Vom continua sprijinul militar pentru Ucraina”

Consiliul European a adoptat vineri o declarație comună prin care „respinge ferm și condamnă fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson”. Președintele Klaus Iohannis afirmă că Uniunea Europeană, inclusiv România, „nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia” și anunță continuarea sprijinului militar pentru Ucraina, informează presa română

Foto: Profimedia Images

„Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalți membri ai Consiliului European, o Declarație comună în care respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei. Cerem tuturor Statelor și organizațiilor internaționale să respingă această anexare ilegală. Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social și financiar Ucrainei”, a declarat Klaus Iohannis vineri, potrivit Administrației Prezidențiale, care a publicat și textul declarației comune a liderilor UE.

Declarația Membrilor Consiliului European: „Respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Subminând intenționat ordinea internațională bazată pe reguli și încâlcând pe față dreptul fundamental al Ucrainei la independență, suveranitate și integritate teritorială, principiile de bază consacrate în Carta ONU și legile internaționale, Rusia pune în pericol securitatea globală.

Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată «referendumurile» ilegale pe care Rusia le-a orchestrat ca pretext pentru încălcarea incependenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, nici rezultatele lor falsificate și ilegale. Nu vom recunoaște niciodată această anexare ilegală Aceste decizii sunt nule și goale de conținut și nu pot produce niciun efect legal. Crimeea, Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk aparțin Ucrainei. Facem apel la toate statele și organizațiile internaționale și respingă fără echivoc această anexare ilegală. În fața războiului de agresiune al Rusiei și a ultimelor escaladări ale Moscovei, Uniunea Europeană rămâne în mod hotărât alături de Ucraina și poporul ei. Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei este de neclintit. Ucraina își exercită dreptul legitim de a se apăra în fața agresiunii ruse, de a recâștiga controlul deplin asupra teritoriului ei și are dreptul de a elibera teritoriile ocupate în interiorul granițelor internațional recunoscute.

Amenințările nucleare ale Kremlinului, mobilizarea militară, strategia de a prezenta în mod fals teritorii ale Ucrainei ca fiind ale Rusiei și afirmațiile că războiul are loc acum pe teritoriul Rusiei nu ne vor slăbi determinarea. Vom întări măsurile noastre restrictive împotriva acțiunilor ilegale ale Rusiei. Măsurile vor crește presiunea asupra Rusiei de a încheia războiul de agresiune. Reiterăm că Uniunea Europeană rămâne ferm alături de Ucraina și va continua să furnizeze un puternic sprijin economic, militar, social și financiar pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie.”

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat vineri, într-un discurs susținut la Kremlin, anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zapororjie.


Pub