Durleșteanu: Fake-ul săptămânii - Deconectarea livrărilor de gaze. Era limpede că va fi și că se vor lua bani din buget. Cât veți continua aceste scheme?
Fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu, susține că informația despre deconectarea livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova de la 1 octombrie, discutată în spațiul public pe parcursul săptămânii, a fost un fake. Aceasta spune că „era limpede că țara va fi asigurată cu gaze și că din nou vor fi luați bani din buget. „Cât am putut, am urmărit declarațiile agitate din platourile tv în care ni se băga pe gât fake-ul - Moldova rămâne fără gaze naturale. Trebuia idolatrizat din nou Spînu, care caută pentru țară resurse alternative de pe toate continentele pentru ca cetățenii sa nu sa înghețe la iarnă. Era limpede că vom avea gaze și în final din nou se va apela la banii din bugetul de stat pentru a salva țara”, a scris aceasta, pe Facebook.
Foto: UNIMEDIA
Încă un fake - subiectul prețului pentru gaze, care era clar ca de la 1 octombrie va fi mai mic din cauza schimbării formulei de preț, iar Guvernul în septembrie a achiziționat gaze pentru rezerve la un preț mai mare cu circa 400 $/mm3.

Acest trader inspirat și alții ca el, făcând alaiuri pe la toate canalele tv, doar au pregătit decizia CSE pentru a mai scoate alți bani din bugetul statului și a-i transfera prin Moldovagaz către ruși, sub pretextul ca să avem astăzi gaze”, a scris Durleșteanu.

Aceasta întreabă guvernanții „cât timp vor continua aceste scheme netransparente cu Moldovagaz, Energocom, Termoelectrica, prin alocări de mijloace din taxele plătite de contribuabili”.

„Și paradoxul serii, după plata efectuată către Gazprom, am aflat că livrările de gaze vor fi „limitate” cu 30%. De ce nu ziceți că, de fapt, cetățenii fac economii de consum, din cauza tarifului care de la 1 octombrie 2022, care este de 29,27 lei pentru m3, că, de fapt, cetățenii nu vor face față și nu vor putea achita facturile umflate de noile tarife la energia electrică și termică? Este firesc să reduci consumul la așa tarife și atunci scade și volumul de gaze livrate pentru Moldova! Așteptăm astăzi să vină Spînu cu noi „balade”!

Între timp, aduc aminte despre sesizarea pe care am remis-o procuraturii in noiembrie 2021, referitor la negocierea contractului cu Gazprom de către traderul Spînu. Poate, totuși, e cazul ca doamna Dragalin să o reexamineze, indiferent daca eu sunt în țară sau nu?!”, a adăugat aceasta.

Moldovagaz a transferat Gazprom ultimul avans pentru luna septembrie, anunță șeful companiei, Vadim Ceban. Potrivit lui, este vorba despre aproape 36 mil. dolari care au ajuns în conturile concernului rus.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat, într-un interviu la UNIMEDIA, că Republica Moldova va avea gaze naturale din 1 octombrie, întrucât contractul cu Gazprom a fost semnat pentru 5 ani și concernul rus nu a notificat în vreun fel MoldovaGaz despre eventuale schimbări.


Pub