(video) Sărbătoare mare în centrul orașului și la vinării: Producătorii au scos sticlele din pivnițe pentru a marca Ziua Vinului

Moldovenii sunt așteptați astăzi și mâine în Piața Marii Adunări Naționale sau la vinăriile din țară pentru a marca Ziua Vinului. Producătorii au scos sticlele din pivnițe și le-au expus în centrul capitalei, după o pauză de 2 ani, din cauza pandemiei. La ceremonia de inaugurare, șefa statului, Maia Sandu, și-a exprimat recunoștința pentru oamenii vinului. „Sunteți o armată de oameni care munciți mult pentru a duce departe numele bun al țării noastre”.

Foto: captură video

În acest an, peste 80 de vinării din țară și-au dat întâlnire în centrul Capitalei, unde a fost amenajat un orășel al vinului, pentru a celebra perpetuarea tradițiilor și calitatea excelentă a vinurilor autohtone. Evenimentul a început cu o ceremonie de inaugurare, în cadrul căreia oficialii au apreciat rezultatele remarcabile ale vinificatorilor autohtoni și au mulțumit oamenilor care muncesc în această industrie.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Mă bucur să sărbătorim împreună Ziua Națională a Vinului. Îmi exprim respectul și admirația pentru munca celor care lucrează în acest domeniu. Am fost foarte mândri atunci când un vin moldovenesc a fost desemnat cel mai bun vin de pe mapamond, într-o competiție cu 5000 de vinuri din toată lumea. Suntem foarte mândri că Republica Moldova este cea mai premiată țară din Europa de Est. Suntem foarte mândri să știm că doar într-un singur an, companiile au fost premiate cu 1200 de medalii, dintre care aproape jumătate au fost medalii de aur. Aceasta este dovada calității muncii și a talentului viticultorilor noștri.”

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „În această perioadă, vinăriile din țară au ușile deschise pentru cei care vor să descopere toate tipurile de vin, produse de Republica Moldova și evident gastronomia și ospitalitatea noastră.

Pentru noi, sectorul vitivinicol constituie o ramură a economiei naționale și a devenit o carte de vizită a Moldovei. Pe parcursul ultimilor ani, industria vitivinicolă a asigurat peste 3% din PIB-ul național și mai mult de 8% din volumul de export. În acest sector activează fiecare al patrulea cetățean care lucrează în agricultură, iar Republica Moldova a ajuns printre cele 10 state de pe glob care produc și exportă vin. Este un succes remarcabil, care se datorează calității deosebite a vinurilor autohtone.”

Cea de-a XXI-a ediție a evenimentului are sloganul „Vinul meu aduce pace, ura-n dragoste preface”, care este un apel la solidaritate cu întreaga filieră vitivinicolă și efortul depus la dezvoltarea sectorului.

Elizaveta Breahnă, Directoarea ONVV: „În acest an, sărbătoarea se desfășoară după un program adaptat contextului global și cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță.

Această ediție vine să facă o retrospectivă a succeselor din ultimii 21 de ani, este un omagiu adus comunității vitivinicole, este un apel la solidaritate pentru industria vinicolă și pentru toți oamenii care s-au implicat de-a lungul vremii și au contribuit la dezvoltarea acestui sector. Este de menționat importanța ramurii din punct de vedere social, în ea sunt implicați peste 52500 de fermieri și gospodării viticole și circa 240 de vinării. Împreună, aceste întreprinderi angajează, direct sau indirect, 15 % din forța de muncă activă a țării.”

Sectorul vitivinicol este susținut de către partenerul strategic USAID, care a contribuit, de-a lungul anilor, la dezvoltarea industriei, sporirea calității vinurilor, creșterea și diversificarea exporturilor.

Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Guvernul Statelor Unite, prin intermediul USAID, a sprijinit diversificarea exporturilor către piețele de înaltă valoare ale Uniunii Europene și către alte piețe globale. De asemenea, a sprijinit turismul vitivinicol, pentru a ajuta o dezvoltare durabilă, incluzivă și rezilientă a comunităților rurale. Statele Unite va continua să susțină această industrie și în viitor. Îi încurajez pe toți producătorii de vin și pe toți din această industrie să fie perseverenți, să protejeze și să valorifice acest patrimoniu vitivinicol al Moldovei, pentru a păstra legenda vie a vinului pentru mulți ani înainte.”



Pub