Putin a ordonat retragerea din Liman. Ucraina: Rușii au o mulțime de morți și răniți
Peste 5.000 de militari ruşi sunt încercuiţi de forţele ucrainene în oraşul Liman din estul Ucrainei, în regiunea Doneţk. Unii au început să se predea și „au o mulțime de morți și răniți”, spune un oficial ucrainean. Anterior, trupele ruse ceruseră superiorilor permisiunea de a se retrage din zonă, dar solicitarea le-a fost repinsă, scrie digi24.ro.
Foto: GettyImages

Agenția rusă de știri transmite că trupele din Liman ar fi fost retrase, potrivit ministerului Apărării de la Moscova.

„Din cauza creării unei amenințări de încercuire, trupele aliate au fost retrase de la Liman la granițe mai favorabile, a anunțat Ministerul Apărării al Federației Ruse, potrivit TASS.

„Soldaţii ruşi cu baza în Liman s-au adresat superiorilor lor cu cererea de a se retrage, dar (solicitarea) a fost respinsă. Peste 5.000 de militari ruşi sunt încercuiţi", a declarat sâmbătă dimineaţa şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Haidai.

Operațiunea din jurul localității Liman este încă în desfășurare, iar trupele ruse au făcut încercări nereușite de a ieși din încercuire.„Unii se predau, au o mulțime de morți și răniți, operațiunea nu s-a încheiat încă”, a declarat purtătorul de cuvânt al trupelor ucrainene din est, potrivit Reuters.

Guvernatorul Ucrainei din Lugansk, aflat în exil, a declarat că forțele ruse au cerut Kievului o ieșire în siguranță din încercuire, dar Ucraina a respins cererea.Într-o înregistrare video cu armata ucraineană publicată de Radio Svoboda şi preluată de agenţia Unian pot fi văzute imagini cu situaţia din Liman şi se aude o voce feminină care le cere trupelor ruse să se predea.

„Soldaţi ai forţelor armate ruse, forţele de apărare ucrainene au cucerit Liman, este inutil să continuaţi să rezistaţi - sunteţi încercuiţi... Amintiţi-vă, autorităţile voastre nu au nevoie de voi, pentru ei sunteţi carne de tun, dar familiile voastre de acasă au nevoie de voi”, se aude pe înregistrare.

Totodată, persoana care se aude vorbind îi sfătuieşte pe militarii ruşi să se îndrepte spre şoseaua sau spre zona populată cea mai apropiată, să depună armele şi să-i aştepte pe reprezentanţii forţelor armate ucrainene cu mâinile ridicate şi să se predea.În imagini se poate vedea cum forţele ucrainene înaintează printr-o zonă împădurită, dar şi echipament militar abandonat de ruşi.Reuters menţionează că o eventuală capturare a oraşului Liman, folosit de Rusia drept punct nodal de transport şi pentru livrările de echipament militar în nordul regiunii Doneţk, ar fi un nou eşec major pentru planul Kremlinului de a cuceri întreaga regiune industrială Donbas.


Pub