Ghid pentru studenții și studentele din Suceava: cum e să trăiești în unul dintre cele mai importante orașe ale Bucovinei

Design fără titlu (1)
Foto: Colaj #diez: Cezar Suceveanu/John /Musichistory2009

Cu o istorie bogată, Suceava este un oraș din Bucovina amplasat la aproximativ 300 de kilometri de Chișinău. Acesta este și unul dintre motivele pentru care viitorii (viitoarele) studenți (studente) basarabeni (basarabene) aleg să își continue studiile la Suceava. Aici, studenții și studentele pot opta pentru Universitatea „Ștefan cel Mare”, care dispune de o gamă largă de specializări.

Procesul de schimbare a locului de trai în acest oraș poate părea dificil, iar pentru a-ți face studenția mai ușoară, în acest articol îți povestim despre cum e să trăiești la Suceava. Informația am colectat-o cu ajutorul studenților care învață în acest oraș.

# Transport

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este modalitatea prin care ajungi la Suceava. În mediu, drumul durează între cinci și șapte ore și, în funcție de preferințe, te poți deplasa cu microbuzul Chișinău-Suceava (prețul e de 400 de lei), cu microbuzul Chișinău-Iași (prețul e de 300 de lei) și apoi cu trenul Iași-Suceava (prețul unui bilet la clasa a doua e de 22 de RONI și 48 de RONI, iar cu legitimația de transport, studenții ar achita 11 și, respectiv, 24 de RONI), cu trenul Chișinău-Iași (prețurile variază între 90 și 130 de lei, în funcție de clasă) și ulterior cu trenul Iași-Suceava sau cu mașina personală.

Odată ajuns(ă) acolo, trebuie să știi că dintre tipurile de transport public sunt troleibuze și autobuze. Prețul unui bilet pentru o singură călătorie, pentru troleibuze și autobuze, este același și costă 2,50 RONI. Un abonament pentru studenți, la aceste tipuri de transport, costă 37,50 de RONI. Este foarte important să ai carnetul de student la tine, în caz contrar, poți primi o amendă.

Sursă foto: Teodore Ghita

Atât biletele, cât și abonamentele pot fi procurate de la chioșcurile Transportului Public Local Suceava, direct din transport, cu cardul (sunt aparate speciale), dar și prin intermediul aplicației 24pay.

Pentru cei care preferă mijloacele de transport alternativ există trotinete și biciclete, iar dintre serviciile de taxi poți găsi Bolt.

Totodată, în oraș este și Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” din Suceava, iar printre companiile care se ocupă de zboruri sunt Wizz Air, Tarom și Ryanair.

Aplicațiile care te pot ajuta să te orientezi prin oraș sunt: Moovit și Google Maps.

# Telefonie și acte necesare

Pentru a putea utiliza aceste aplicații, dar și pentru uzul personal, ai nevoie de internet și de minute telefonice. Se recomandă să îți cumperi o cartelă de la operatori de telefonie ca Vodafone sau Orange și să o alimentezi lunar. Pentru comoditate, îți recomandăm să îți suplinești cartela prin intermediul aplicației 24pay. Sunt mai multe oferte, de 4, 5 sau 6 euro, iar tu îți poți alege în funcție de necesitate. De exemplu, la Vodafone, oferta de 5 euro include 30 000 MB de internet, minute și SMS-uri în rețea nelimitate.

Totodată, pentru a avea o ședere legală, este necesar să îți perfectezi câteva acte. Dacă deții doar cetățenie moldovenească, atunci trebuie să îți faci o viză de tip D/SD (viză de lungă ședere cu scopul studii) la consulatele României de pe teritoriul Republicii Moldova, după care să îți perfectezi un permis de ședere. Cel din urmă se face la Biroul de Imigrări al Județului Suceava.

Dacă deții și cetățenie română, dar nu și buletin, atunci ai nevoie doar de buletin provizoriu, care poate fi perfectat la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Suceava.

Dacă dorești să obții un card bancar, atunci poți merge la una dintre băncile Raiffeisen, BCR sau Banca Transilvania cu un act de identitate.

# Locuință

În cazul în care dorești să stai cu chirie, trebuie să ții cont că taxa pentru o lună variază între 150 și 200 de euro. Cele mai recomandate zone din Suceava în care să îți iei chirie sunt Centru, Obcini, George Enescu, Mărășești și zona universitară.

Sursă foto: Wikipedia/John

Pentru căminele studențești informațiile sunt prezentate pe site-urile facultăților din cadrul fiecărei universități. Toți studenții din anul întâi primesc cazare la cămin, iar începând cu anul doi, locurile la cămine se distribuie în funcție de media universitară obținută anul anterior.

Depinde de fiecare, însă printre lucrurile indispensabile pe care trebuie să le aduci cu tine la Suceava se numără: fier de călcat, oglindă, prelungitor, medicamente, umerașe, vase, tacâmuri, haine, cuvertură și lenjerie pentru pat. De asemenea, produsele de igienă, produsele pentru curățenie sau detergenții pot fi cumpărate în Suceava de la Pepco, dar și din Iulius Mall. Din acest centru comercial poți achiziționa și haine, însă, dacă preferi outleturile, în centrul orașului poți găsi câteva.

Cât timp vei locui la Suceava, principalele cheltuieli pe care le vei avea vor fi pentru produse alimentare, pentru îmbrăcăminte, pentru transport, pentru telefonie, pentru papetărie și pentru ieșiri în oraș. Suma de bani de care vei avea nevoie va varia între 600 și 800 de RONI pe lună, dacă nu stai cu chirie.

 # Mâncare

Pentru a-ți face plinul cu mâncare, trebuie să știi că în Suceava poți găsi diferite supermarketuri. Câteva dintre ele sunt Lidl, Auchan, Kaufland și Profi. Câteva piețe agroalimentare pot fi găsite lângă universitate, lângă Kaufland și lângă Iulius Mall.

Dacă preferi însă să comanzi mâncare online, sunt disponibile aplicațiile Glovo și Tazz.

Totodată, poți lua masa și la cafenele din oraș, iar câteva dintre ele sunt: Bcaffe, Luca, Souvlaki, Spartan și Subway. De obicei, o masă (felul principal, felul doi și o băutură) costă în mediu 30-50 de RONI.

Poți găsi și câteva puburi, printre care La Fierărie, Hennesy și Rainbow.

# Studenție

Studenția înseamnă și mult învățat. Din acest motiv, îți propunem câteva biblioteci de la care poți împrumuta cărți pentru specialitatea ta sau în care poți studia. Așadar, la Suceava poți găsi bibliotecile universităților și ale facultăților și Biblioteca Bucovinei „I.C.SBIERA”.

Sursă foto: News Bucovina

Dacă ai nevoie de cărți, le poți achiziționa din Cărturești, Alexandria sau de pe elefant.ro.

Dacă ești o persoană care își dorește să facă parte dintr-o organizație studențească, să știi că poți face parte din Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia (GIRB), din AIESEC România, din Asociația Studenților din Universitatea Suceava (ASUS) sau din diverse ligi studențești (de obicei, fiecare facultate are una). Totodată, poți face parte și din Casa de Cultură a Studenților. Acolo sunt mai multe cluburi care oferă cursuri gratuite de pictură, muzică, dans, sport (tenis de masă și șah) fotografie, video, dicție și jurnalism. De asemenea, dacă ai vreo întrebare despre orice, o poți adresa în grupurile de pe Facebook: Admitere RomâniaGIRB și ASUS.

Se organizează și diverse evenimente la care ai putea participa. Câteva dintre ele sunt: Seara basarabenilor, Festivalul „Zile și nopți studențești” și Zilele Sucevei.

Sursă foto: VIVA FM

În cazul în care vrei și să muncești pe lângă studii, o poți face în calitate de curier(ă), de vânzător (vânzătoare) consultant(ă), de promoter (promoteră) sau de chelner (chelneriță). Trebuie însă să ții cont că, dacă deții permis de ședere, poți lucra legal doar patru ore pe zi. Un loc de muncă în Suceava poate fi găsit pe hipo.ro, pe ejobs.ro, pe bestjobs.eu.

Fiind student(ă), poți obține reduceri în mai multe locuri, printre care la muzee, la teatru, în cafenele, în transportul public și în cel feroviar (50 % pe teritoriul României) și la diferite atracții turistice.

# Timp liber

Odată ajuns(ă) la Suceava, trebuie neapărat să vizitezi Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Național al Bucovinei, Muzeul Satului Bucovinian, Hanul Domnesc, diverse case memoriale și mănăstiri. În apropierea orașului poți merge la Vatra Dornei și în Munții Rarău.

Sursă foto: romaniatourism

Dacă preferi plimbările, le poți face în Parcul Tătărași și în Parcul Universității „Ștefan cel Mare”. La general, Suceava este un oraș sigur pentru plimbările nocturne, însă ar trebui evitate zona Burdujeni, Obcini și regiunea gării.

Dacă te-ai plictisit de filmele privite online, să știi că există și un cinematograf – Cinema City – în incinta Iulius Mall. Prețul unui bilet pentru studenți variază între 20 și 30 de RONI, iar marți sunt reduceri.

De asemenea, Wi-Fi gratuit poți găsi în cafenele și în campusul studențesc, iar mai multe informații despre ce se petrece în oraș poți din Monitorul Suceava.

Trebuie să știi că în Suceava există tomberoane speciale pentru sortarea gunoiului: fracție uscată, hârtie, sticlă, metal, plastic și fracție menajeră, însă majoritatea oamenilor nu sortează. De asemenea, te poți confrunta cu nerespectarea graficului rutier de către mijlocele de transport public.

În rest, enjoy Suceava!


Ghidul respectiv a fost creat cu ajutorul răspunsurilor adunate în urma chestionarului „Ghid pentru studenții și studentele care locuiesc temporar în România”. Chestionarul este activ și poate fi completat oricând de către oricine. Îți mulțumim că ne ajuți să le facem împreună viața mai ușoară studenților și studentelor care merg să studieze în România.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente