Euro, prăbușire record din ultimii 8 ani. Economist: E dramatic pentru cei care primesc remitențe. Ce cumpărau anul trecut cu 100 euro, acum pot lua cu 150

Euro a ajuns astăzi la cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani, începând cu 2015, declară economistul Veaceslav Ioniță. Acesta spune că pentru moldovenii care primesc remitențe în euro această depreciere este una dramatică.

Foto: UNIMEDIA
„Cursul stabilit pentru 29.09.22 este de 18.72 Lei/Euro, cel mai scăzut nivel din acest an, dar și din precedenții 8 ani. În 2015 valoarea minimă a Euro a fost de 18.77 Lei/Euro, sau cu 4 bani mai mult decât azi. Ultima dată euro a înregistrat o valoare mai mică în decembrie 2014”, a scris acesta.

Economistul spune că deprecierea euro are la bază doi factor: interni și externi.

„Cel intern se datorează aprecierii leului în ultima lună. Aprecierea este determinată de creșterea ofertei de valută din partea persoanelor fizice, dar și de intrări masive de valută în țară, inclusiv de la partenerii de dezvoltare.

Cel extern, determinat de aprecierea dolarului inclusiv față de Euro. Aprecierea dolarului și deprecierea euro pe plan internațional la rândul său este determinată de politica întârziată a instituțiilor, financiare din Europa la combaterea inflației, incertitudinea și criza economică, care orientează investitorii spre USD, criza energetică din Europa, războiului din Ucraina, care afectează securitatea energetică a Europei mult mai tare decât alte regiuni ale lumii. Toți acești factori pe termen scurt dezavantajează euro și provoacă depreciere lui”, a spus acesta.

Ioniță spune că această tendință de depreciere a euro o considerăm una de scurtă durată, iar pe termen mediu crede că vom asista la o revenire a euro.

„Pentru oamenii care primesc remitențe în Euro această depreciere este una dramatică. Să nu uităm că 2/3 din remitențe sunt anume în Euro. Inflația și deprecierea EURO a dus la acea că inflația în Euro în Moldova este de peste 50%. Altfel spus cea ce anul trecut putea fi procurat cu 100 Euro în prezent sunt necesari deja 150 Euro”, a conchis acesta.



Pub