Primarul de Bălți a pus ochiul pe terenul public din fața cafenelei soției sale, ca să păstreze terasa: Nu e parc, spital sau școală. Cuiva nu-i place numele meu?

Primarul de Bălți vrea să privatizeze un teren public, mai exact, terasa cafenelei de lângă stadionul orășenesc, care a fost transformată în sediu de partid și care este gestionată chiar de soția edilului, Natalia Grigorișin. Ieri, Consiliul Municipal a votat pentru trecerea în domeniu privat a terenului, iar asta înseamnă că familia Grigorișin a primit undă verde pentru a-și extinde proprietățile, scrie nordnews. De cealaltă parte, edilul susține că socrul său a cumpărat încăperea în anul 1997 sau 1998. „Cuiva nu-i place numele meu. Cândva au fost admise greșeli. Cum acest teren poate fi public? Nu este un parc, nu e spital orășenesc, școală, grădiniță, ci intrarea într-o încăpere”, a precizat Nicolai Grigorișin.

Foto: Colaj UNIMEDIA

Cafeneaua cu pricina a fost locul în care membrii „Partidului Nostru” își organizau ședințele. Din aceeași formațiune a făcut parte și actualul primar de Bălți, împreună cu mai mulți consilieri municipali, care în ajunul alegerilor locale de anul trecut s-au retras din partid.

„Oamenii au fost în acea campanie electorală. Ei s-au folosit gratuit de acea încăpere și terasă. Nu este oare conflict de interese faptul că unii consilieri votează pentru un loc pe care l-au primit gratis?”, a spus Serghei Gramma, consilier municipal.

Este greu de crezut, dar taxa pentru arenda terasei, cu o suprafață de 150 de metri pătrați, este puțin peste 100 de lei pe lună.

„Spre regret, observăm că majoritatea consilierilor, controlați de așa numitul primar, s-au transformat într-o adevărată gașcă și reprezintă interese obscure, străine municipalității noastre și necesităților bălțenilor. Obiectivul lor este să vândă, să înstrăineze patrimoniul nostru public”, a declarat Sergiu Burlacu, consilier municipal.

Elena Grițco crede că municipalitatea nu ar trebui să-și vândă terenurile, ci să adune bani la buget din darea acestora în arendă, cu o taxă calculată corect.

„Dacă este proprietate publică, să încercăm să facem tot posibilul pentru a rămâne așa. Credeți-mă că în oraș sunt agenți economici locali care urmăresc această ședință și sunt gata să arendeze spații”, a adăugat Elena Grițco, consilier municipal.

Nu toți consilierii sunt de aceeași părere. Unii au sărit în apărarea primarului.

„Nu vorbim despre moralitate, dar despre prevederile legii. Examinând actele, nu am depistat abateri de la lege. Dacă cineva este deranjat de faptul cui aparține acest local, atunci nu mai suntem transparenți în luarea deciziilor”, a spus Nicolai Cornieț, consilier municipal.

„De ce atâta prejudecată în adresa acestei familii? Știți că dețin acest teren de mult timp și sunt acolo careva construcții? Oare ei nu sunt oameni la fel ca noi toți?”, a adăugat Maria Levcenco, consilier municipal.

Bălțenii condamnă deciziile autorităților locale și cred că primarul și unii consilieri vor să acapareze abuziv terenurile publice.

„Este o nerușinare. Cred că nu trebuie să facă abuz de funcția pe care o deține. E conflict de interese.”

„Ce va da Domnul, aceea voi primi. Iar dacă cineva nu are bun simț, Dumnezeu îl va pedepsi. Ce semeni, aceea vei culege.”

„Este pământul oamenilor. Lor trebuie să le aparțină totul.”

Ieri, primarul nu a fost de găsit pentru a comenta acuzațiile în adresa sa. Astăzi, Grigorișin a declarat jurnaliștilor că, de fapt, terenul cu pricina nu este public.

„Da, este intrarea în localul soției mele. Socrul meu a cumpărat acea încăpere în anul 1997 sau 1998. Unde este încălcată legea? Cuiva nu-i place numele meu. Cândva au fost admise greșeli. Cum acest teren poate fi public? Nu este un parc, nu e spital orășenesc, școală, grădiniță, ci intrarea într-o încăpere”, a conchis Nicolai Grigorișin, primar de Bălți.

Nu este pentru prima dată când Nicolai Grigorișin încearcă să obțină terenul din fața cafenelei familiei sale. Prima tentativă din 2019 a eșuat, din cauza numărului insuficient de voturi în consiliu, care pe atunci nu era controlat de el.


Pub