(doc) Informații de interes public, oferite contra plată la Bălți. Primăria, acuzată că încalcă drepturile cetățenilor

Primăria municipiului Bălți este acuzată că îngrădește accesul cetățenilor la informații de interes public, prin decizia pe care a adoptat-o la 10 decembrie 2021, conform căreia „eliberarea copiilor, furnizarea informațiilor analitice, de sinteză sau inedite pentru anul de gestiune sau pentru anii precedenți se efectuează de către instituțiile bugetare contra plată, conform tarifelor aprobate”. Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI susține că acest lucru este în vădită contradicție cu Legea privind accesul la informație nr. 982 din 11.05.2000, conform căreia „oricine, în condiţiile prezentei legi, are dreptul de a căuta, de a primi şi de a face cunoscute informaţiile oficiale”.

Foto: btv.md
„An de an, la 28 septembrie, este marcată ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie. Sărbătoarea a fost instituită printr-o decizie a celei de-a 38-a Conferinţe generale a UNESCO. Accesul la informaţie este un drept uman fundamental, care întăreşte libertatea de expresie a media şi jurnalismul de investigaţie, şi aduce contribuţii imperative pentru a face societăţile noastre mai libere.

Din păcate, Republica Moldova se confruntă cu provocări serioase în ceea ce privește garantarea dreptului de acces la informații publice. Jurnaliştii de investigaţie şi organizaţiile societăţii civile se confruntă cu numeroase dificultăți atunci când solicită informații publice, inclusiv obstrucționare din partea funcționarilor publici, refuzuri și întârzieri în răspunsul la solicitări, precum și răspunsuri incomplete la cererile de informații.

Mai nou, unele autorități publice de nivel local inventează noi mecanisme, prin care subminează dreptul nostru constituțional de a accesa informații de interes public.

Spre exemplu, pe 10 decembrie 2021, Primăria municipiului Bălți a adoptat decizia nr. 17/1 „cu privire la bugetul municipal pentru anul 2022”, conform căreia (anexa nr. 5) „„eliberarea copiilor, furnizarea informațiilor analitice, de sinteză sau inedite pentru anul de gestiune sau pentru anii precedenți se efectuează de către instituțiile bugetare contra plată, conform tarifelor aprobate”.

Apare întrebarea: ce înseamnă informație inedită, cum s-au stabilit tarifele pentru acest tip de informație și de ce s-a permis, de facto, stabilirea de tarife pentru informația de interes public? Acest lucru este în vădită contradicție cu Legea privind accesul la informație nr. 982 din 11.05.2000, conform căreia „oricine, în condiţiile prezentei legi, are dreptul de a căuta, de a primi şi de a face cunoscute informaţiile oficiale” (art. 4, al. 1).

Așadar, autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de personal.

ACCESUL LA INFORMAȚIA DE INTERES PUBLIC ESTE UN DREPT CONSTITUȚIONAL, IAR DREPTUL PERSOANEI DE A AVEA ACCES LA ORICE INFORMAȚIE DE INTERES PUBLIC NU POATE FI ÎNGRĂDIT”, se menționează într-un comunicat al Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI.



Pub