Moscova: Chișinăul este împins, din afară, spre o agendă antirusească și acest lucru le reușește - interzic limba și cultura rusă. Mulți sunt îngrijorați că Teatrul Cehov va fi demolat

Diplomația de la Moscova a comentat situația creată la teatrul Cehov din Chișinău, unde mai mulți actori au organizat proteste împotriva deciziei de a-l demite pe actualul director al instituției. „Este o chestiune internă a Republicii Moldova, în linii mari pe care nici nu aș comenta-o. Dar dacă luăm contextul general politic, atunci am să repet, ceea ce am spus de mai multe ori: din păcate Republicii Moldova i se impune, de multe ori cu succes, o agendă antirusească de către factorii externi. Aceștia împing Moldova împotriva culturii ruse, a limbii ruse și a relațiilor social-umanitare cu țara noastră”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Foto: Teatrul Cehov

„Așa cum a fost aruncat în aer gazoductul cu gaz rusesc, exact așa se vrea „detonarea” culturii ruse, care lega popoarele țărilor noastre, oameni, familii - anume în acest mod de distrug destine.

Cel mai probabil că ceea ce se întâmplă la Teatrul Cehov și încercarea de a-l demite pe directorul instituției se face doar pentru că spectacolele în limba rusă nu se încadrează în așa-numita agendă pro-europeană a Chișinăului. Știu că mulți locuitori din Chișinău sunt îngrijorați că teatrul ar putea fi demolat, iar acolo să fie construit un centru comercial sau altceva.

Vreau și sper că acest lucru nu se va întâmpla.

Repet, noi respectăm întru totul dreptul suveran al fiecărei țări să își aplice legile, dar, scuzați, un număr covârșitor al deciziilor e îmbibat de context antirusesc, iar despre această poziție se vorbește public, este impusă oamenilor și se tratează drept una cerută de cetățeni, dar cu adevărat noi știm că nu este deloc așa și ne bazăm pe date obiective, atunci când spunem acest lucru.

Mai mult, dacă cineva din Chișinău va considera că nu avem dreptul să ne expunem pe această temă, atunci decideți mai întâi dacă sunteți de acord că acei curatori ai politicienilor de la Chișinău o pot face.

SUA, spre exemplu, mereu crede că poate dicta tuturor ce și cum trebuie să fie: ce teatre sunt corecte și care nu, ce spectacole, autori trebuie șterși din cultura internațională.

În această situație, politicienii de la Chișinău trebuie să răspundă - acceptă și consideră normală această abordare?, atunci trebuie să accepte standarde similare în raport cu ei.

Să nu uităm că sunt și acte internaționale ce reglementează relațiile interetnice și tot ce ține de limba și cultura minorităților”, a declarat Zaharova.


Reacția Kremlinului vine după ce colectivul Teatrului Cehov din Chișinău au protestat față de decizia de a fi demis directorul instituției.


Pub