SIS despre riscurile „mobilizării parțiale” anunțate de Putin pentru RM: La moment, nu avem date că vreun cetățean moldovean din Rusia ar fi primit citație

Șeful Serviciului de Informații și Securitate a prezentat riscurile pe care le poate genera „mobilizarea parțială” declarată în Federația Rusă pentru Republica Moldova. „Rolul nostru este să facem analize și să venim cu anumite scenarii din punct de vedere a „mobilizării parțiale”, așa cum a fost anunțată. În continuare deja fiecare stat decide. Este de sarcina Ministerului de Externe să facă sau nu un anumit anunț”, a declarat Alexandru Musteață la Cutia Neagră de la TV8, în contextul în care Statele Unite ale Americii și-a atenționat cetățenii să părăsească teritoriul Rusiei și să evite călătoriile în această țară, după anunțul de acum o săptămână a șefului de la Kremlin.

Foto: poză-simbol

„Primul risc este că cetățenii noștri să fie mobilizați și că ei vor ajunge în zona de conflict.

Al doilea ar fi escaladarea conflictului din țara vecină, amenințările de utilizare a armelor nucleare tactice, ceea ce poate genera un nou val de refugiați.

Vom avea un număr mai mare de cetățeni din Rusia care vor veni spre RM, mă refer la diaspora noastră, mulți dintre ei au și pașaport al Federației Ruse.

La fel, ar putea crește fluxul de persoane ruse care vor să scape de mobilizare și să vină spre Moldova. Analizăm și astfel de scenarii. Noi trebuie să analizăm foarte bine cine va intra, dacă își pot justifica prezența. Dacă vor fi dubii despre scopurile reale, atunci i se va interzice să intre în RM. Dar la moment nu avem o statistică.

Oamenii care vin sunt întrebați dacă au fost invitați să se mobilizeze sau nu. Datele abia se colectează. Este fix o săptămână de la anunțul despre mobilizarea parțială.

La moment nu-mi amintesc cazuri ca vreo persoană, cetățean al RM, să fi primit scrisoarea de mobilizare. Dar luni vom deține deja o primă statistică”, a declarat Musteață.

Acum o săptămână, președintele Federației Ruse a declarat mobilizare parțială în țară, scopul fiind înrolarea a 300 de mii de persoane ce urmează a fi trimise să lupte în Ucraina.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, numind războiul drept o „operațiune specială”.


Pub