image
Sursa foto: gov.md

Ministrul Infrastructurii: „Republica Moldova ar urma să plătească aproximativ 1.050 USD pentru 1.000 m3 de gaz”

Republica Moldova ar urma să plătească 1.050 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz de la 1 octombrie, atunci când ar trebui să fie aplicată o nouă formulă de calcul pentru costul gazelor naturale, conform contractului semnat anul trecut cu Gazprom. În cazul în care Gazprom nu respectă contractul şi opreşte livrarea de gaze, Guvernul se pregăteşte de câteva scenarii pentru a minimaliza aceste riscuri. Anunţul a fost făcut astăzi de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, pe canalul de Telegram.

Pe 1 octombrie, peste două zile, ar trebui să fie aplicată noua formulă de calcul al costului gazelor naturale, conform contractului semnat anul trecut cu Gazprom. Asta înseamnă că Republica Moldova ar urma să plătească în jur de 1.050 USD pentru o mie m3 de gaz. În prezent, plătim în jur de 1.880 USD. Adică vom avea un preț mai bun. Ne așteptăm ca Gazprom să respecte contractul semnat cu MoldovaGaz. Având în vedere criza gazelor la nivel mondial și faptul că Gazprom nu a confirmat până azi continuitatea livrărilor”, a scris Spânu.

Totodată, ministrul Infrastructurii a spus că Guvernul se pregătește de câteva scenarii pentru a diminua aceste riscuri. Mai exact:

- cumpără păcură pentru Termoelectrica;

- crește stocurile de gaz;

- întreprinde măsuri pentru reducerea consumului;

- Energocom se pregătește pentru a achiziționa gaz de pe piață;

- alte măsuri conform planului de pregătire pentru sezonul de încălzire aprobat de Guvern” , a precizat Spânu.

Interesul nostru primordial este ca cetățenii moldoveni să trăiască în pace, în siguranță, să aibă venituri bune și stabile. De aceea, este important să rezistăm. De aceea, este important să acționăm ca o țară unită”, a mai declarat ministrul.

Amintim că, guvernul a aprobat, astăzi, proiectul hotărârii cu privire la crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale, pentru a asigura țara cu gaz în situație de urgență.

Potrivit documentului, Societatea pe Acțiuni „Energocom” va fi desemnată în calitate de entitate pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale.

Energocom va crea în termen de cel mult o lună de la intrarea în vigoare a hotărârii, un cont bancar distinct dedicat realizării obligației de creare și menținere a stocurilor de securitate.

Totodată, furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale vor achita către Energocom contribuțiile financiare pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate. Cantitatea minimă de gaze naturale, ce urmează a fi stocate este de 22,8 mil de m3.

Menționăm că gazele naturale care fac obiectul stocurilor de securitate urmează a fi utilizate total sau parțial doar în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova, adoptată în cazul apariției unei situații excepționale, inclusiv în cazul declarării stării de urgență.

Pentru asigurarea securității energetice a țării, în conformitate cu dispozițiile CSE, S.A. „Energocom" a achiziționat gaze naturale în volum de 39,5 mil. de m3.

Noutăţile partenerilor

comentarii: