image
Sursa foto: Jurnal TV

Ştefan Gligor: Rusia anexează teritoriile ucrainene pentru a putea ameninţa cu arme nucleare

În opinia liderului Partidului Schimbării, Ştefan Gligor, anexarea de către Federaţia Rusă a teritoriilor ucrainene este lipsită de logică. Totodată, acesta consideră că Putin nu va ceda şi va merge până la final, deoarece a ceda pentru liderul de la Kremlin înseamnă să-şi nimicească propriul regim. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Întrebat de moderatorul emisiunii ce părere are despre faptul că Rusia va anexa mâine teritoriile ucrainene ocupate fără ca luptele să se fi încheiat şi fără ca să exite o parte perdantă în momentul acesta în război, Ştefan Gligor a spus că Rusia a ieşit demult din paradigma logicului.

„Ruşii nu se conduc de un comportament logic. Ei reprezintă o societate programată, manipulată, foarte aproape de un regim dictatorial. Putin este în afara sistemului de coordonate logice. Acum el încearcă să joace nota de forţă. El crede că recunoaşterea acestor regiuni ca republici independente ca parte a Federaţiei Ruse va genera ceva. Asta poate genera o eventuală criză nucleară, cu utilizarea armamentului tactic”, a opinat Ştefan Gligor, în cadrul emisunii.

„După recunoaşterea referendumului va fi deja ameninţarea directă cu armament nuclear şi asta va fi apogeul acestui război", a mai menţionat Gligor.

Federaţia Rusă va considera teritoriile ucrainene ocupate ca şi teritoriile sale, astfel, când Ucraina va încerca să le recupereze, Moscova o va ameninţa cu aplicarea armelor nucleare.

„A ceda, pentru Putin înseamnă să-şi anihileze regimul şi să-şi anihileze statutul de ,,Putin cel de neînlocuit’. Eu cred că Putin va merge până la capăt, a mai declarat Gligor.

În acest context, fostul ambasador al RM în Belgia, Iurie Reniţă, prezent, de asemenea, în cadrul emisiunii, a menţionat: „Rusia face ceea ce a făcut şi ce ştie să facă cel mai bine - să contropească teritorii străine, asta a fost strategia lor. Gestul este unul categoric de disperare... Poveştile cu referendumurile sunt scrise din perioada sovietică... E pus în pericol formaţiunea statală formală a Federaţiei Ruse... Rusia a sfidat cu bună ştiinţă drepturile internaţionale. Ea trebuie să fie pedepsită.

Noutăţile partenerilor

comentarii: