Breaking News

image
Sursa foto: express.co.uk

Avertisment UE pentru Moscova: Întreruperile intenționate din rețelele de energie vor primi un răspuns unit

Orice întrerupere intenționată a rețelelor de energie din UE va fi întâmpinată de „un răspuns robust și unit”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, după ce câteva state au spus că cele două gazoducte rusești care livrează gaze către Europa, și sunt avariate, probabil au fost atacate, ducând la scurgerea gazelor în Marea Baltică, transmite Reuters.

În continuare nu este clar cine ar putea fi în spatele atacului, dacă se dovedește, asupra gazoductelor Nord Stream, pentru a cărei construcție Rusia și partenerii europeni au cheltuit miliarde de dolari, notează Digi24.

Rusia, care a tăiat din livrările de gaze către Europa după ce Occidentul a impus sancțiuni din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, a spus că și sabotajul este o posibilitate.

Uniunea Europeană consideră că sabotajul probabil a provocat scurgerile detectate luni, a spus Josep Borrell, care a reiterat pozițiile Germaniei, Danemarcei și Suediei.

UE nu a numit un potențial făptaș și nici nu a sugerat un motiv pentru presupusul sabotaj.

„Orice întrerupere intenționată în infrastructura europeană de energie este pur și simplu inacceptabilă și va fi întâmpinată de un răspuns robust și unit”, a spus Borrell.

Rusia intenționează să ceară o ședință a Consiliului de Securitate ONU privind pagubele la gazoducte, a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, într-o declarație transmisă pe Telegram.

Un comunicat emis anterior de ambasada rusă din Danemarca spunea că orice sabotaj privind gazoductele Nord Stream este un atac atât asupra securității energetice atât a Rusiei cât și a celei europene.

Gazoductele Nord Stream au fost puncte de inflamare în escaladarea războiului energetic dintre capitalele europene și Moscova care a dăunat importantelor economii occidentale și a împins în sus prețurile la gaze.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: