image
Sursa foto: jurnal.md

Expert economic: „Deși prețul de import al gazelor scade de la 1 octombrie, tariful crește; Nu e o diversiune a ANRE?”

Andrei Spânu, susține că tariful la gaz aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) este „aplicat corect pentru a ne asigura că Moldovagaz va putea achita perioada următoare”. Totuși, apare o întrebare față de vicepremier, de ce Guvernul are grijă ca „Moldovagaz” să poată achita, poate prioritatea trebuie să fie grija de cetățeni, susține expertul economic Victor Ciobanu.

Potrivit expertului, nouă din zece cetățeni nu vor putea achita tariful de 30 de lei pentru un metru cub de gaze, respectiv nu va putea achita nici „Moldovagaz”. „Ce va face în acest caz guvernul? Corect - va achita din buget. Nu vi se pare că exact la țanc că ANRE a modificat metodologia de calculare a tarifului și imediat a acceptat cererea Moldovagaz de majorare?! În rezultat, deși prețul de import scade considerabil de la 1 octombrie (de la cca 1890 de dolari în septembrie, la circa 1100 de dolari în octombrie, respectiv tariful ar trebui să scadă, acesta crește de la 22 de lei, la 30 de lei”, remarcă Victor Ciobanu.

În context, el se întreabă dacă majorarea tarifelor nu este o diversiune premeditată a ANRE.

„Conform acestei metodologii devierile financiare se introduc în tarif imediat și nu la sfârșitul sezonului de încălzire - cum e logic și cum era în anii precedenți. Recapitulăm - de cine avem grijă - de starea financiară a Moldovagaz sau de cetățeni?!”, s-a întrebat expertul.

Amintim că noul tarif la gaz, potrivit deciziei ANRE, va intra în vigoare de la 1 octombrie. ANRE a informat că la majorarea prețului s-a ținut cont de majorarea prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale de la 899 dolari/1000 m3 la 927 dolari/1000 m3 și de evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA prognozat pentru anul 2022, estimat la nivel de 19,32 lei/USD față de cursul de schimb mediu anual de 18,58 lei/USD inclus în prețul în vigoare (cu + 4 %).

Noutăţile partenerilor

comentarii: