image
Sursa foto: mora.md

Instanța de judecată a soluționat neînțelegerile între MORA și AGEPI; „După aproape un an de zile, justiția a triumfat”

Instanța de judecată a soluționat neînțelegerile între AO MORA și AGEPI dar și nebulozitatea aspectelor legate de procedura de avizare din legea cu privire la drept de autor și conexe. Decizia de a refuza avizarea AO MORA în calitate de organizație de gestiune colectivă a fost anulată prin decizia instanței de judecată, în consecință MORA demonstrând încadrarea în normele stipulate în lege și câștigând cauza de judecată.

Pentru a activa în calitate de OGC (Organizație de Gestiune Colectivă) , Asociația MORA are nevoie de un aviz emis de Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală.

Pe data de 12 decembrie 2021, asociația MORA a depus pachetul de acte la AGEPI pentru obținerea avizului de activitate în calitate de organizație de gestiune colectivă.

„Acest lucru a precedat multă muncă și dedicație, interacțiuni cu autorii din Republica Moldova, discuții cu organizațiile de gestiune colectivă din alte state, tratative cu diferite companii IT, meetinguri cu experți în proprietate intelectuală din țară și de peste hotare. Indiferent de faptul că ne-am pregătit pedant pentru depunerea actelor, Comisia AGEPI a refuzat acordarea statutului de OGC Asociației Titularilor de Drepturi de Autor - MORA”, se spune într-un comunicat de presă al Asociației.

Odată cu anularea de către instanță a deciziei AGEPI, Asociația MORA are posibilitatea de a depune repetat actele pentru obținerea avizului de activitate în calitate de OGC. „Chiar dacă decizia emisă de către AGEPI a fost considerată nulă, asociația MORA a ținut cont de pretențiile înaintate, astfel la următoarea depunere a actelor toate pretențiile oficiale și neoficiale vor fi remediate”, se mai spune în comunicat.

„După aproape un an de zile în care am rămas ancorați cauzei noastre comune, azi justiția triumfă, iar decizia AGEPI este anulată. Regretăm faptul că din cauza unei decizii eronate a unei instituții de stat, sute de autori nu au putut beneficia pe deplin de drepturile pe care le posedă. Ne manifestam speranța că această decizie va influența examinarea mai obiectivă de către intituțiile statului a cauzelor ce vizează activitatea OGC-urilor”, se spune și într-o postare pe pagina de facebook a MORA.

Noutăţile partenerilor

comentarii: