O rețea uriașă de conturi false din Rusia a fost destructurată de Facebook. Operațiunea imita site-uri precum The Guardian și Spiegel

Compania Meta, care deține Facebook, a anunțat marți că a depistat și a destructurat două rețele separate de conturi false angajate în operațiuni ascunse de influențare a publicului din țări occidentale ce funcționau din China și Rusia, transmite digi24.ro cu referire la CNN Business.

Foto: digi24.ro

Deși rețeaua chineză era mică și primise puțină atenție, a inclus și unele conturi care s-au situat de ambele părți ale politicii americane, potrivit unui raport Meta publicat marți. Meta rămâne în alertă privind o posibilă interferență străină în alegerile intermediare din SUA, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru CNN. Ben Nimmo, șeful Meta responsabil de informațiile privind amenințările globale a declarat pentru CNN că a fost pentru prima dată când compania a văzut conturi chineze care direcționează mesaje pentru americani în acest fel. „Aveau conturi false care pretindeau că sunt americani și încercau să vorbească precum americanii și vorbeau despre probleme interne foarte divizante precum avortul și controlul armelor”, a spus acesta.

Un purtător de cuvânt Meta a spus că firma a împărtășit detalii ale conturilor chineze cu FBI. Pe de altă parte, campania condusă din Rusia a fost imensă. A răspândit narativele pro-Kremlin despre războiul din Ucraina, a inclus mii de conturi și pagini de mai mai multe platforme de socializare și a cheltuit mai mult de 100.000 de dolari pentru reclame pe Facebook și Instagram.

Meta nu a atribuit niciuna dintre campanii vreunei entități din China sau Rusia, sau guvernelor celor două țări, în schimb spunând că doar conturile care erau parte a campaniilor erau operate din statele respective.


Pub