Instanța de judecată a soluționat neînțelegerile între AO MORA și AGEPI

Instanța de judecată a soluționat neînțelegerile între AO MORA și AGEPI dar și nebulozitatea aspectelor legate de procedura de avizare din legea cu privire la drept de autor și conexe. In rezultat decizia de a refuza avizarea AO MORA in calitate de organizație de gestiune colectivă a fost anulată prin decizia instanței de judecată, in consecință MORA a demonstrat încadrarea in normele stipulate in lege câștigând cauza de judecată.

Foto: colaj

Asociația MORA pentru a activa in calitate de ogc are nevoie de un aviz emis de Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală. Pe data de 12 Decembrie 2021, asociația MORA a depus pachetul de acte la Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală pentru obținere a avizului de activitate în calitate de organizație de gestiune colectivă. Acest lucru a precedat multă muncă și dedicație. Interacțiuni cu autorii din Republica Moldova, discuții cu organizațiile gestiune colectivă din alte state, tratative cu diferite companii IT, meetinguri cu experți in proprietate intelectuală din țara și de peste hotare. Indiferent de faptul că ne-am pregătit pedant pentru depunerea actelor, Comisia Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală prin Decizia nr 44/105 din 20.01.2022 a refuzat acordarea statutului de organizație de gestiune colectivă, Asociației Titularilor de Drepturi de Autor – MORA.

Instanța de judecată a clarificat inadvertentele dintre MORA și AGEPI venind cu o hotărâre care anulează decizia AGEPI si plasează lucrurile in punctul zero astfel oferind asociației MORA posibilitatea depunerii repetate a actelor pentru obținerea avizului de activitate în calitate de OGC. Chiar dacă decizia emisă de către AGEPI a fost considerată nulă, asociația MORA a ținut cont de pretențiile înaintate, astfel la următoarea depunere a actelor toate pretențiile oficiale și neoficiale vor fi remediate.

Obiectivul MORA este protecția drepturilor generate de activitatea creatoare ale membrilor asociației, iar AGEPI este instituția care poate favoriza ca faptul ca acest proces sa fie unul obiectiv, echitabil si transparent. Sperăm că hotărârea menționată supra, va pune fundamentul unei interacțiuni mai eficiente cu AGEPI astfel favorizând gradul de protecție a autorilor din Republica Moldova.



Pub