Ambasada SUA la Moscova le cere americanilor cu dublă cetățenie să părăsească Rusia: Ar putea fi înrolați pentru războiul din Ucraina

Ambasada Statelor Unite în Federația Rusă își avertizează cetățenii aflați pe teritoriul acestei țări cu privire la riscurile posibile, în contextul anunțului făcut de Vladimir Putin, privind mobilizarea parțială, și le cere să părăsească această țară cât mai curând posibil. Informații detaliate cu privire la situația creată și pericolele care îi pasc pe cetățenii americani, dar și pe cei cu dublă cetățenie se conțin într-un comunicat publicat pe pagina misiunii diplomatice.

Foto: voanews.com

„Pe 21 septembrie, guvernul rus a dat start mobilizării cetățenilor săi în forțele armate, în sprijinul invaziei sale în Ucraina. Rusia poate refuza să recunoască cetățenia americană a persoanelor cu dublă cetățenie, să le refuze accesul la asistența consulară americană, să împiedice plecarea lor din Rusia și să înroleze cetățeni cu dublă cetățenie pentru serviciul militar”, avertizează Ambasada Statelor Unite la Moscova.

„Opțiunile de zboruri comerciale sunt extrem de limitate în prezent și sunt adesea indisponibile în termen scurt. Rutele pe uscat cu mașina și autobuzul sunt încă deschise. Dacă doriți să plecați din Rusia, ar trebui să o faceți cât mai curând posibil. Ambasada SUA are limitări în ceea ce privește capacitatea sa de a asista cetățenii americani, iar condițiile, inclusiv opțiunile de transport, pot deveni brusc și mai limitate”, mai anunță misiunea diplomatică. 

„Cetățenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia, iar cei care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să părăsească imediat Rusia, în timp ce rămân opțiunile limitate de călătorie comercială. Departamentul de Stat oferă informații despre călătoriile comerciale pe pagina Informații pentru cetățenii americani din Rusia – Opțiuni de călătorie în afara Rusiei de pe travel.state.gov. Acest site oferă, de asemenea, informații despre cerințele de intrare în țările vecine, procedurile de călătorie cu pașapoartele americane expirate în anumite circumstanțe și cerințele de viză pentru familiile cu membri ai familiei cetățeni americani și ruși.

Evitați toate protestele politice sau sociale și nu fotografiați paza la aceste evenimente. Autoritățile ruse au arestat cetățeni americani care au participat la demonstrații”, se mai subliniază în comunicat.


Pub