Ce va face RM dacă Gazprom va deconecta gazul? Sandu: Vom cumpăra de la alți parteneri - ai noștri. Există un plan B pe termen scurt

Președinta Maia Sandu susține că există riscul ca Gazprom să deconecteze Republica Moldova de la gaz, iar dacă acest lucru se va întâmpla atunci țara se va descurca. „Înlocuim parțial consumul de gaze cu alte surse de energie și cumpărăm de la alți parteneri - ai noștri o anumită cantitate de gaze care să ne ajute să trecem peste această iarnă”, a spus șefa statului la Secretele Puterii. Totodată Sandu a declarat că într-adevăr „sunt într-adevăr niște zvonuri precum Gazprom ar putea sista livrarea de gaze întrucât ar putea să nu vrea să plătim mai puțin decât plătim acum”. 

Foto: UNIMEDIA

„Aceste riscuri că ne pot deconecta când vor există. Acest lucru li s-a întâmpalt multor țări indiferent dacă au plătit foarte mare, preț de piață. Aceste riscuri există, noi credem că o să ne descurcăm. Înlocuim parțial consumul de gaze cu alte surse de energie și cumpărăm de la alți parteneri - ai noștri o anumită cantitate de gaze care să ne ajute să trecem peste această iarnă, dar repet va trebui să economisim în continuare. Prețurile sunt foarte mari, e destul de complicat să putem să planificăm banii în buget pentru compensații pentru că Guvernul a promis și va oferi aceste compensații, dar nici măcar nu este clar câți de mulți bani vor fi necesari pentru aceste compensații pentru că nu știm prețul de piață.

Nu știm dacă vom cumpăra în cadrul contractului pe care îl avem sau va trebui să cumpărăm în altă parte, oricum bani trebuie bugetați. Dacă va fi nevoie după aceasta bugetul va fi revăzut și completat pentru că nu avem alte soluții și trebuie să ajutăm cetățenii și să trecem cu bine această iarnă”, a menționat șefa statului.

Totodată, Maia Sandu suține că de la 1 octombrie nu ar trebui să se schimbe nimic cu privire la cumpărarea cu gaze pentru că există un contract semnat de Moldovagaz cu Gazprom pentru 4 ani.

„În general nu ar trebui să se întâmple nimic nu ar trebui să se schimbe nimic de la 1 octombrie nu ar trebui să fie făcut niciun anunț pentru că există un contract semnat de Moldovagaz cu Gazprom, care e încă pe 4 ani. De la 1 octombrie se schimbă doar formula de preț, ar trebui să plătim mai puțin pentru gazele naturale. Sunt într-adevăr niște zvonuri precum Gazprom ar putea sista livrarea de gaze întrucât ar putea să nu vrea să plătim mai puțin decât plătim acum. Nu avem nicio claritate din partea Gazpromului, bănuiesc că o să știm ce comportament o să adopte chiar la 1 octombrie sau chiar la 12 de noapte. Acum nu sunt confirmări. În cazul în care Gazprom va sista livrarea de gaze există un plan B pe termen scurt. Pe termen lung el ar trebui continuat. Dacă ei întrerup contractul nu avem de ce să cumpăram la ei, pe piața internațională sunt gaze, întrebarea este care e prețul”, a declarat Sandu.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că tariful la gaz aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) este „aplicat corect pentru a asigura că Moldovagaz va putea achita perioada următoare”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii În PROfunzime. Potrivit vicepremierului cetățenii vor primi compensări pe perioada rece a anului ca tariful să fie mai mic.

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a cerut jurnaliștilor să afle de la ANRE de unde s-a ajuns la tariful de aproape 30 de lei la gaz. Asta după ce, Agenția a aprobat solicitarea companiei Moldovagaz și stabilit un nou preț din 1 octombrie.

La data de 23 septembrie 2022, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică, noile prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”. Este vorba despre un preț de 29,27 lei pentru 1 m3 de gaze.


Pub