Prietenul lui Putin din nou la rampă: Sancțiunile UE asupra Rusiei au acum un efect de bumerang și lovesc Europa

28 Sept. 2022, 12:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Sept. 2022, 12:03 // Actual //  Lupu Eduard

Ungaria trebuie să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina, a spus luni premierul Viktor Orban, criticând aspru sancțiunile Uniunii Europene impuse asupra Rusiei, despre care spune că “s-au întors împotrivă acum”, determinând creșterea prețurilor. Orban are o istorie de controverse cu UE, pornită de la unele dintre politicile sale pe care Bruxelles le vede ca fiind anti-democratice. Nu este prima dată când Orban face apel la încetarea conflictului armat și spune că sancțiunile împotriva Rusiei lovesc puternic economia Europei.

Orban a fost reales în luna aprilie pentru al patrulea mandat și acum se luptă cu inflația, cu indexul de consum al populației și cu perspectiva unei recesiuni în anul viitor, potrivit Reuters. El a spus parlamentului că nu este nici o surpriză că în Europa cad guverne, referindu-se la alegerile recente din Italia, pe care le-a câștigat Giorgia Meloni, al cărei guvern va fi cel mai de dreapta de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. “Putem spune cu siguranță că în urma sancțiunilor asupra Rusiei europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a îngenuncheat,” a spus Orban. “Această armă s-a întors împotriva noastră, iar cu sancțiunile impuse Europa s-a împușcat singură în picior.”

“Așteptăm un răspuns. Întreaga Europă așteaptă un răspuns de la Bruxelles: până când vom continua să facem asta?” a spus el, adăugând că este timpul să se discute sancțiunile și cu Statele Unite.

Orban, al cărui guvern este în discuții cu Comisia Europeană pentru securizarea câtorva miliarde de euro din fonduri europene și care s-au blocat din cauza diverselor reguli de lege, a spus că guvernul său va lansa o “consultare națională” care va căuta să afle părerea cetățenilor țării cu privire la sancțiuni. Orban a mai folosit anterior această metodă pentru a crește suportul intern al partidului său Fidesz cu privire la subiecte precum drepturile homosexualilor sau migrarea.

Orban a mai spus luni, potrivit Reuters, că guvernul său și-a redefinit strategia energiei pe termen lung și că plănuiește să revizuiască sistemul energiei și să extindă durata de viață a fabricii de energie nucleară Paks, având în paralel în plan 32 de investiții mari, finanțate cu fonduri UE. “Dacă birocrații de la Bruxelles nu ne dau acești bani, pentru care Ungaria este perfect eligibilă, atunci vom obține aceste fonduri din alte surse financiare,” a spus Orban, adăugând că Ungaria a început discuțiile cu UE și cu “alți parteneri internaționali”, pe care însă nu i-a numit.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău