România va sprijini restaurarea unor zone ale Ucrainei. Cele mai importante evenimente din a 217-a zi de război

ucraina
Foto: unian.net

Astăzi este a 217-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Soldații ruși au bombardat o școală din localitatea Mâkolaivka, regiunea Donețk. În urma atacului, a decedat o femeie. Șeful Administrației Militare Regionale Donețk a informat despre asta pe pagina de Telegram.

🟣 Germania va oferi Ucrainei o duzină de mașini de așezare a podurilor militare și aproape 100 de remorci grele. De asemenea, armata ucraineană va primi din partea Germaniei și șase mitraliere Maschinengewehr 3 (MG3) pentru vehicule blindate de recuperare și muniție de circa 30 000 de grenade de 40 mm. Acest lucru a fost anunțat pe site-ul oficial al guvernului german.

🟣 Ambasada Statelor Unite ale Americii în Federația Rusă le-a cerut cetățenilor săi să părăsească „imediat” țara. Îndemnul a fost anunțat într-un comunicat de pe site-ul instituției. Măsura de siguranță este desfășurată în contextul ultimelor declarații făcute de președintele rus, Vladimir Putin, cu referire la serviciul militar obligatoriu. Mai multe detalii citiți în acest material.

🟣 Guvernul Letoniei a aprobat propunerea Ministerului Afacerilor Interne de a declara stare de urgență în țară din cauza mobilizării anunțate în Federația Rusă.

Potrivit Delfi, situația de urgență a fost declarată la punctele de trecere a frontierei, precum și în alte regiuni ale frontierei.

🟣 România va sprijini restaurarea unor zone ale Ucrainei. Astfel, statul român așteaptă informații detaliate cu privire la obiectele de restaurare și la planul rapid de recuperare. Declarația a fost făcută de ambasadorul României în Ucraina în cadrul unei întâlniri cu șeful adjunct al Biroului Președintelui din Ucraina, scrie unian.net.

🟣 Ministrul apărării din Lituania a declarat că țara sa va echipa cu îmbrăcăminte specială militară de iarnă 25 000 de soldați ucraineni.

„În următoarele luni, uniforme de iarnă în valoare de câteva milioane de euro (aproximativ 2 milioane de euro) vor fi achiziționate de la întreprinderile lituaniene și transferate armatei ucrainene, adică aproximativ 25 000 de militari ucraineni vor fi dotați cu echipament de iarnă”, a spus ministrul.

🟣 În așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk, și în regiunile Herson și Zaporijjea s-au anunțat rezultatele preliminare privind aderarea la Rusia după numărarea a 100 % din voturi exprimate. Potrivit informațiilor, mai mult de 90 % dintre alegători ar fi votat pentru aderarea la Rusia.

Mai multe informații despre „referendumurile” desfășurate găsiți aici.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente