Cazul omului de afaceri Serghei Cosovan a ajuns și la Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei: Decizia adoptată implică și Guvernul RM. Ce măsuri va trebui să întreprindă

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a constatat gravitatea problemelor privind asistența medicală în sistemul penitenciar al Republicii Moldova și a dispus examinarea în procedură avansată a cauzei Cosovan v. Moldova. Decizia a fost luată la reuniunea nr.1443 din 20-22 Septembrie 2022, în cadrul ședinței de examinare a chestiunii privind clasificarea procedurii de supraveghere a cauzelor noi (procedura standard sau avansată).

Foto: btv.md

Astfel, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a acceptat argumentele Asociației Promo-LEX și EPLN, și a dispus supravegherea cauzei Cosovan v. Moldova în procedură avansată, ceea ce presupune:

  • atenție sporită din partea Comitetului de Miniștri în privința problemelor complexe identificate de cauza Cosovan și o cooperarea intensivă și pro-activă cu Guvernul Republicii Moldova.

  • întreprinderea unor măsuri cu caracter general mai complexe din partea Guvernului Republicii Moldova, în scopul preîntâmpinării viitoarelor încălcări ale Convenției, prin: înlăturarea problemelor sistemice identificate prin hotărârea Cosovan v. Moldova și care impun necesitatea adoptării sau modificării actelor normative, documentelor de politici, instituirea sau schimbarea de practici, instruire și alte măsuri relevante.

Totodată, în cadrul aceleiași reuniuni nr.1443 din 20-22 septembrie 2022, Comitetul de Miniștri a scos în evidență grave deficiențe ale sistemului medical, constatate de Curte în cauza Cosovan v. Moldova, și anume:

  • lipsa acreditării oficiale a spitalului penitenciar ca instituție medicală;

  • absența anumitor medici specialiști în spitalul penitenciar și faptul că un tratament poate fi refuzat sau efectuat doar parțial, pentru că în închisoare nu există un tratament adecvat sau pentru că resursele sunt prea limitate;

  • complicații logistice și financiare pentru paza deținuților transferați la spitalele civile;

  • lipsa accesului deținuților la schema generală de asigurări medicale;

  • subordonarea medicilor penitenciarului față de administrația penitenciarului;

  • indisponibilitatea eliberării umanitare a persoanelor grav bolnave arestate.

Astfel, Comitetul a constatat că deficiențele evidențiate de Curte au un caracter sistemic și necesită măsuri generale complexe. Având în vedere aceste probleme, Comitetul de Miniștri a decis în cadrul examinării grupului de cauze I.D. v. Moldova, următoarele:

  • Să separe problemele legate de asistența medicală din grupul I.D. v. Moldova și să le examineze separat în cauza Cosovan v .Moldova în cadrul procedurii avansate de supraveghere de către Comitetul de Miniștri;

  • Să examineze în continuare a cauzelor Talambuţa şi Iaşcinina, care vizează îngrijiri medicale inadecvate în detenție şi lipsa căilor de atac interne în acest sens, în cadrul dosarului Cosovan v. Moldova.

Anterior ședinței Comitetului de Miniștri, Asociația Promo-LEX în parteneriat cu EPLN, au expediat Comitetului două comunicări privind problemele examinate în grupul de cauze I.D. v. Moldova și problemele sistemice constatate de Curte în cauza Cosovan v. Moldova. În aceste comunicări au fost descrise problemele actuale în domeniul asigurării condițiilor de detenție în conformitate cu standardele CoE și ONU, calitatea asistenței medicale, supraaglomerarea sistemului penitenciar și întârzierea semnificativă în construcția unui penitenciar.

La 22 martie 2022, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului înpremieră a pronunțat o hotărâre (cauza Cosovan v. Moldova) prin care a analizat în profunzime problemele legate de asistența medicală în sistemul penitenciar și a scos în evidență cele mai grave deficiență cu privire la: calitatea asistenței medicale și organizarea serviciului medical în sistemul penitenciar; principiul echivalenței tratamentului medical în penitenciare cu cel din afara sistemului; incompatibilitatea prelungirii succesive a arestului cu starea reclamantului și a tratamentului diferențiat între persoanele arestate preventiv și cele condamnate privind eliberarea pe motiv de boală gravă. 

Astfel, Curtea a dispus ca Guvernul Republicii Moldova să achite reclamantului suma de 10 000 Euro, în calitate de prejudiciu moral și suma de 5000 Euro, în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare și asistență juridică în fața CtEDO.

Cauza se referă la reținerea și arestarea nejustificată a reclamantului în baza unei acuzații de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 335 Cod Penal (abuz în serviciu) și art. 190 Cod Penal (escrocherie). Astăzi, nu există o sentință definitivă și irevocabilă care să constate vinovăția lui Cosovan Serghei în cele încriminate.

Omul de afaceri Serghei Cosovana fost arestat în 2017, fiind învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari, fals de acte și abuz de putere. Cazul vizează piața „Curcubeu”, al cărui administrator era. Cosovan a stat închis timp de doi ani și a fost eliberat din motive de sănătate.

„Au fost momente când am vrut să îmi pun capăt zilelor. Asta a fost în a doua lună de detenție. Nu am făcut-o pentru că m-am gândit la familie, la cei trei copii”, a spus atunci Cosovan.


Pub