Moldova se pregătește de o lovitură devastatoare de la Gazprom! Spînu: S-ar putea întâmpla pe neprins de veste

27 Sept. 2022, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2022, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova este gata să facă o plată către Gazprom pentru livrările de gaz din această lună pentru a atenua temerile că gigantul rusesc al gazelor ar putea reduce sau întrerupe livrările de la 1 octombrie, a declarat luni viceprim-ministrul Andrei Spînu.

„În următoarele zile, Moldovagaz va plăti Gazprom un avans în valoare de 33,89 milioane dolari pentru luna septembrie”, a spus Spînu în declarația difuzată la Pro TV Chișinău.

Compania de gaze de stat a plătit către Gazprom pentru luna august, dar o sursă principală a companiei a declarat anterior pentru Reuters că se străduiește să facă plata avansului de 50% pentru septembrie, în valoare de 33,89 milioane de dolari.

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa este dependentă de gazul rusesc. Lovită puternic de creșterea prețurilor gazelor de la invazia Ucrainei de către Rusia.

Anterior, președintele Maia Sandu a spus că Moldova se uită la surse alternative de energie. „Nu avem încredere că Gazprom va continua să furnizeze gaze Moldovei după 1 octombrie. De la această dată, prețul pentru Moldova conform actualului contract ar trebui să fie semnificativ mai mic”, a spus președintele.

„În cazul în care livrările sunt reduse sau oprite, analizăm posibilitatea furnizării de resurse energetice din surse alternative”, a spus ea.

Spînu a spus că Moldova ar putea să nu știe despre o reducere a aprovizionării până „în ultimul moment”. Dar în acest caz, el a spus că Moldova va primi gaze la prețurile pieței prin conducta Iași-Chișinău care vor veni din România. Transnistria va primi gaze la plata în avans din Moldova, a adăugat el.

„Nu ne îngrijorează luna octombrie”, a spus el, adăugând că în depozitele din România sunt peste 30 de milioane de metri cubi de gaze și că consumul de gaze va scădea în octombrie din cauza trecerii la păcură.

Spînu a mai menționat că un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru cumpărarea de gaze din surse alternative ar fi suficient pentru 170 de milioane de metri cubi de gaz.

Sandu nu a spus de ce Gazprom ar putea reduce sau reduce oferta. Gazprom, controlată de stat, care a redus livrările de gaz către Europa de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, nu a comentat observațiile Maiei Sandu.

Moldova a declarat anterior că Gazprom ar putea întrerupe gazul dacă nu este îndeplinită o condiție contractuală – finalizarea unui audit al datoriei acumulate pentru aprovizionare estimată la 709 milioane dolari.

Prețul gazului în Moldova fluctuează de la lună la lună în funcție de prețul spot al gazelor și petrolului. Dar de la 1 octombrie se va modifica formula folosită pentru calcularea prețului.

În prezent, formula prețului gazului este de 70% bazată pe prețul spot la gaze, care este foarte mare, și de 30% pe prețul petrolului. De la 1 octombrie, formula se va schimba – 70% pe baza prețului petrolului și 30% prețul gazelor la vedere.

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău