Șapte afaceri rurale care promovează turismul au beneficiat de granturi din partea unui agent economic

27 Sept. 2022, 13:59
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
27 Sept. 2022, 13:59 // Au Bani //  MD Bani

Șapte afaceri rurale care promovează turismul au obținut granturi cuprinse între 50 și 80 de mii de lei în cadrul proiectului „Prietenește pentru turism”. În total au fost depuse 34 de dosare, dintre care Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova și Efes Moldova au selectat șapte învingători.

Gospodăriile din sate, casele rurale, pensiunile din țară, localitățile și afacerile din turism, reprezintă locurile unde tradițiile și istoria sunt prezente, iar oamenii care stau în spatele acestor locuri, reinventează noțiunea de turism rural pentru a oferi vizitatorilor săi posibilitatea de a trăi experiențe inspirate din tradiții.

Pensiunea „La Bocana” a obținut un grant în valoare de 80 de mii de lei. Banii sunt alocați pentru amenajarea unui spațiu specializat „Ludoteca la Bocana” – foișor de tip închis, pentru activități de divertisment.

Un grant similar îi este acordat centrului turistic „Poarta Neamului”. Este finanțată amenajarea zonei de agrement cu două platforme pentru terase, precum și înverzirea si amenajarea terenului din curte predestinat zonei de relaxare.

„Village Park Saharna-Țiglău” a câștigat un grant în valoare de 70 de mii de lei pentru amenajarea unei platforme de observare a râului Nistru, cu elemente încrustate în lemn a elementelor tradiționale realizate de meșterul popular din Rezina, Mihai Cotelea, și utilizarea elementelor tradiționale din piatră, colectate din zona Saharna.

80 de mii de lei sunt acordați pentru Asociația de Băștinași „Ciuciulea Vatră de dor”. Banii sunt alocați pentru montarea indicatoarelor rutiere care vor facilita accesul către obiectivele turistice, precum și pentru construcția unei porți tradiționale la intrarea în Parcul Băștinașilor, care va da un aspect estetic parcului. Vor fi instalate și bănci de odihnă pe aleile principale din Parcul Băștinașilor.

Primăria Nisporeni a câștigat un grant în valoare de 70 de mii de lei pentru amenajarea unui popas turistic în punctul de observare în oraș. Banii sunt prevăzuți și pentru construcția unui foișor și un leagăn din lemn masiv, amplasate în zona cea mai înaltă a orașului Nisporeni, unde se deschide o priveliște minunată asupra întregului oraș.

Pensiunea „La nea Ion” a câștigat un grant în valoare de 50 de mii de lei. Banii se alocă pentru procurarea de biciclete pentru maturi și pentru copii cu scopul diversificării serviciilor. Centrul Turistic Fetești a câștigat 70 de mii de lei pentru crearea unei infrastructuri fizice și virtuale pentru amatorii de ciclism, drumeții și alergare.

Centrul Turistic Fetești a obținut 70 000 lei (șaptezeci mii lei) pentru crearea unei infrastructuri fizice și virtuale pentru amatorii de ciclism, drumeții și alergare.

Valoarea totală a granturilor 500 de mii de lei, banii fiind oferiți de către un agent economic din Republica Moldova. Proiectul „Prietenește pentru turism” se află la cea de a treia ediție.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău