„Mulțumim pentru cer senin și lecții de mate!” Tinerii refugiați de etnie romă primesc suport la Spațiile Sigure UNFPA

27 Sept. 2022, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Sept. 2022, 17:14 // Actual //  MD Bani

„Aici învăț ceva nou în fiecare zi”, spune Malina, în vârstă de 12 ani, din regiunea Odesa, în timp ce ochii ei strălucesc de emoție și emană un entuziasm nou-găsit. Malina este un beneficiar permanent al Spațiului Sigur pentru Tineri, susținut de UNFPA, în Centrul de Acomodare pentru Refugiați din Chișinău, Capitala Moldovei. Spațiul Sigur, găzduit de Universitatea de Stat din Moldova și condus în comun de Centrul Media pentru Tineret, partener al UNFPA, este frecventat în mare parte de refugiați romi, precum și alte minorități, asigurându-i pe tineri cu activități educaționale și de recreație.

Malina a venit în Moldova împreună cu mama ei, trei frați și un verișor, pentru a scăpa de războiul din Ucraina. „Îmi amintesc că am mers foarte mult timp în frig, speriată de exploziile și tancurile care treceau pe lângă casa noastră”, își amintește ea. „Am fost îngroziți, dar acum, când povestesc asta, nu sunt atât de speriată, pentru că mă simt în siguranță și am început o nouă viață, alături de frații mei”.

Noi începuturi…

Într-adevăr, luna aceasta Malina a făcut ceva extraordinar – a intrat pentru prima dată într-o sală de clasă. Acum, abia așteaptă să învețe să citească și să scrie, deoarece înțelege că asta îi va schimba viitorul.

„Când voi crește, vreau să devin avocat, la fel ca unchiul Șahin”, spune Malina, referindu-se la Șahin Rădița, coordonatorul Spațiului Sigur, care este totodată avocat în domeniul drepturilor omului și activist rom. „Vreau să gândesc ca un avocat, să prezint diferite fapte și să ajut oamenii”, continuă ea. „De asemenea, sper să învăț mai multe limbi la școală. Asta mă va ajuta să-mi ating obiectivele.”

Cazul Malinei nu este unic. În afară de ea, la centrul de refugiați mai sunt alți 12 tineri romi, care tocmai au mers pentru prima dată în viață la școală. Șahin îi încurajează să continue să frecventeze orele, răsplătindu-i cu activități speciale după școală și în weekend, la Spațiul Sigur. Weekendul trecut, el a organizat o vizită la un muzeu național din Chișinău. Pentru majoritatea tinerilor, aceasta a fost o altă experiență nouă.

Respectarea culturii romilor

Chiar dacă el însuși este rom, Șahin a avut nevoie de timp pentru a obține încrederea familiilor de refugiați care au ajuns în Moldova. „A fost o provocare să intru în contact cu ei”, spune el. „Comunitățile de romi din Ucraina și Moldova sunt diferite”. Potrivit lui, romii ucraineni sunt mai conservatori, iar în comunitățile lor există mai multe tabuuri în privința temelor pe care le pot discuta tinerii, inclusiv menstruația și problemele sistemului reproducător. „În primul rând, la Spațiul Sigur respectăm tradițiile și valorile romilor”, continuă Șahin. „Obiectivul nostru constă în a le dezvolta adolescenților abilități de viață și a ne asigura că au acces la informațiile și serviciile necesare, pentru a rămâne sănătoși și în siguranță”.

Programul de la Spațiul Sigur include sesiuni informative despre sănătatea reproductivă, igiena menstruală și sănătatea mintală optimă. Mai mult, spațiul oferă informații și consiliere în privința violenței în bază de gen și a traficului de persoane, anunțând serviciile de asistență și suport, după necesitate, familiarizând totodată tinerii cu centrele de tineret și rețeaua centrelor de sănătate prietenoase tinerilor. De asemenea, adolescenții și tinerii romi sunt asigurați cu articole de igienă de primă necesitate, inclusiv absorbante, săpun, detergent-praf, o periuță de dinți și o pastă de dinți.

Tinerii romi, tratați de la egal la egal

Efectele războiului din Ucraina și-au pus amprenta asupra stării psihologice a tinerilor, iar tinerii romi nu sunt o excepție. Fiind deja marginalizați, expuși unui risc înalt de violență, trafic de persoane și discriminare, aceștia au fost lăsați să se simtă mai excluși ca niciodată.

Șahin spune că este esențial ca tinerii romi să aibă acces la sprijin psihosocial și consiliere, pentru a face față traumei războiului. Mulți dintre ei au rămas fără tați, în timp ce alții locuiesc doar cu un membru al familiei și suferă de depresie. „Uneori, să scoți un adolescent din camera în care mai locuiesc alte cinci sau opt rude și să găsești loc pentru ei la Spațiul Sigur deja reprezintă un pas spre vindecare”, explică el.

Malina și frații ei obișnuiesc să vină la Spațiul Sigur după școală, pentru a-și termina temele. Ei știu că Șahin îi va provoca și îi va motiva să depună efort maxim. La rândul său, Șahin susține că poate simți imediat când unul dintre copii are o zi proastă sau nu se simte bine, încurajându-i să discute cu el sau cu psihologul de la Spațiul Sigur. De asemenea, există sesiuni speciale de grup despre reziliență, prietenie, conexiune și team-building.

„Adolescenții adoră provocările și au o fire curioasă. Au nevoie doar de sprijin și încurajare”, spune Șahin. „Și, ca toți ceilalți, vor să se încadreze”.

Malina este de acord, însă, ca și mulți alți refugiați din Moldova, ea își dorește să plece acasă; să se întoarcă în Ucraina și să fie cu familia ei… și să-și continue educația – adaugă ea cu vehemență.

***

În Republica Moldova există peste 16 Spații Sigure statice și 4 echipe mobile pentru femei, tineri și vârstnici, înființate de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în parteneriat cu ONG-urile și organizațiile locale, ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 07:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Apr. 2024, 07:50 // Actual //  Lupu Eduard

Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic.

Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest an. Deja, Cuba a primit 66.887 de ruși între ianuarie și martie 2024.

Această cifră record îi depășește cu mult pe cei 32.224 de ruși care au vizitat țara în perioada ianuarie-martie a anului trecut.

Ambele țări fac eforturi pentru a crește numărul de zboruri directe după ce SUA au înăsprit regulile privind turismul pentru Cuba, care și-a închis, de asemenea, granițele până la sfârșitul anului 2021, când toți rezidenții săi au fost vaccinați, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra economiei.

Aproximativ 185.000 de ruși s-au bucurat de soarele cubanez anul trecut, dar obiectivul actual speră să crească acest număr cu 10 procente.

Zborurile actuale din Rusia către aeroporturile din Havana, Varadero și Cayo Coco sunt deja aproape de capacitate, cu o rată medie de ocupare de 94%, potrivit TV BRICS, o rețea cu sediul la Moscova care acoperă blocul economic BRICS, din care face parte și Rusia.

Cuba a solicitat să se alăture BRICS, care a adăugat oficial anul acesta Iranul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egiptul.

„În 2019, înainte de pandemie, existau 18 zboruri săptămânale din Rusia către Cuba. Iar acum autoritățile vor să extindă geografia plecărilor, ridicând cifra la 20 de zboruri pe săptămână”, a declarat pentru Prensa Latina Christina Leon, consilier pentru turism al ambasadei Cubei în Rusia.

Cuba aproape că și-a închis granițele 2021, ceea ce a dus la o scădere bruscă de 67% a turismului total față de 2020.

Acest lucru s-a dovedit a fi o lovitură uriașă pentru economie, deoarece țara se bazează pe valutele străine provenite din turism pentru 10 la sută din PIB-ul său, folosite pentru a cumpăra alimente și medicamente de pe piața globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău