‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMAIA: UCIMPA va informa băncile despre procedura de micșorare a ratei pentru producători

MAIA: UCIMPA va informa băncile despre procedura de micșorare a ratei pentru producători

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În cadrul unei întrevede dintre Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și directorii Unităților Consolidate pentru Implementarea Programelor Agricole (UCIMPA) IFAD și Livada Moldovei au fost discutate oportunitățile de finanțare a producătorilor agricoli, mai ales, în condițiile anului curent, liniile de creditare și modalitățile de activitate.

Întru susținerea producătorilor aflați în dificultate, au fost micșorate, pentru o perioadă de 6 luni, ratele de recreditare anuale, pentru lei moldovenești cu 8,5 puncte procentuale.

Măsura data se aplică începând cu 25 august 2022. Totodată, s-a convenit ca UCIMPA să informeze suplimentar băncile partenere despre procedura privind micșorarea ratei.

Vladimir Bolea a menționat că una din problemele majore cu care se confruntă producătorii agricoli rămâne a fi insuficiența resurselor financiare pentru dezvoltarea sectorului și comercializarea producției.

„Este bine că Proiectele Livada Moldovei și IFAD le vin în ajutor fermierilor, oferindu-le pe lângă credite avantajoase și suport tehnologic gratuit. Însă, având în vedere uneori pregătirea economico-financiară insuficientă a producătorilor mici și mijlocii, cele două entități trebuie să pregătească pe viitor, un pachet de finanțare, care să fie cât mai atractiv, iar condițiile de eligibilitate, cât mai pe înțelesul acestora, astfel, ca mai mulți fermieri să poată beneficia de suportul oferit de partenerii de dezvoltare.”

Au fost prezentate instrumentele financiare disponibile în cadrul proiectelor gestionate. S-a discutat și despre necesitatea unei strategii clare privind țările-țintă pentru promovarea și comercializarea producției agricole.

Ministru a expus o idee ce ține de crearea unei platforme unice privind consultanța agricolă, promovarea scopurilor și politicilor ministerului.

„Am dori ca, tot mai mulți producători să cunoască ofertele și oportunitățile disponibile. Agricultorii trebuie să investească în eficiență și competitivitate. Aceste două componente – eficiența și competitivitatea producției, plus industrializarea sectorului, trebuie să devină un atu pentru toți cei antrenați în sectorul agroalimentar al țării”, a mai spus Vladimir Bolea.

‹ adv ›

Amintim că, ministrul a anunțat că în contextul deciziei de micșorare a ratele de recreditare anuale vor fi operate anumite modificări și în programul de subvenționare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›