„Nu avem informații despre mobilizări în Transnistria, dar se înăspresc sancțiunile”: Chișinăul discută cu Moscova să evite înrolarea moldovenilor cu reședință în Rusia
În prezent, există riscul de mobilizare a cetățenilor din raioanele de est ale Moldovei, declară șefa statului, Maia Sandu. Aceasta spune că pentru a descuraja astfel de acțiuni, autoritățile analizează oportunitatea revocării cetățeniei RM pentru cei cu cetățenia RM și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului.
Foto: UNIMEDIA

„La fel, analizăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia RM fără cetățenia Federației Ruse și se înrolează de partea agresorului”, a spus Sandu.

Aceasta a adăugat că a cerut Ministerului de Externe să inițieze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor RM , rezidenți în Rusia, în cadrul activităților de mobilizare desfășurate.

Întrebată dacă există informații despre persoane din stânga Nistrului, înrolate în armata rusă, Sandu a spus că la moment autoritățile nu dețin astfel de informații, însă vin cu avertizări.

Ministerul de Externe a anunțat vineri că s-au format cozi la secția consulară a Ambasadei RM în Rusia pentru a perfecta titlurile de călătorie. În context, MAEIE a dispus prelungirea programului în weekend.

Acum 5 zile, Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat mobilizare parțială în Federația Rusia. 


Pub