De pe câmp, în fața Guvernului, cu tot cu tractoare. Fermierii au bronat PMAN pentru proteste: „Autoritățile au o atitudine sfidătoare față de noi”

Membrii asociației Forța Fermierilor anunță că vor ieși la proteste cu tehnică agricolă în Piața Marii Adunări Naționale, în luna noiembrie, dacă revendicările lor nu vor fi îndeplinite de autorități.

Foto: UNIMEDIA

„Prin prezenta, Asociația Obștească Forța Fermierilor dorește să atragă atenția autorităților de stat, că la distanță de câteva zile, după protestul de avertizare al agricultorilor, instituțiile abilitate așa și nu au stabilit organizarea unui dialog între doamna Prim-ministru și reprezentanții agricultorilor pe marginea revendicărilor înaintate de agricultori. Totodată, Comisia Situații Excepționale nu a emis nici o decizie privind măsuri urgente de susținere a sectorului agrar, solicitate de producători agricoli.

Mai mult ca atât, considerăm ofensatoare și lipsite de sens declarațiile domnului ministru al agriculturii și industriei alimentare la adresa agricultorilor, în cadrul unor emisiuni televizate. Ori acțiunile de protest vin ca urmare a epuizării tuturor încercărilor, de a soluționa pe alte căi problemele, apărute în sectorul agricol în ultimele luni. În acest context, remarcăm că anume ministrul a promis în nenumărate rânduri, inclusiv public, că va cere instituirea stării de urgență în agricultură și va propune includerea cerințelor noastre într-o decizie a CSE.

Totodată, AO „Forța Fermierilor” reiterează poziția sa, că toate doleanțele producătorilor agricoli poartă un caracter Exclusiv Economic, iar manifestările noastre exclud orice acțiuni cu tentă politică. Cu regret, constatăm că acuzațiile respective vin din partea unor persoane, care doi ani în urmă, în aceleași condiții și la revendicări mai extinse, ne dădeau dreptate. Agricultorii din organizația noastră rămân consecvenți, indiferent de faptul cine se află la guvernare și sunt preocupați exclusiv de problema salvării ramurii și neadmiterii falimentării miilor de fermieri mici și mijlocii. Categoric nu acceptăm procesul offshore-zării sectorului agrar și expansiunea agresivă a agro-holdingurilor.

Forța Fermierilor nu vede cum atitudinea sfidătoare a autorităților va contribui la rezolvarea multiplelor probleme din ramura agricolă. În cadrul asociației sunt sute de fermieri din localități rurale, care practică agricultura modernă și au creat mii de locuri de muncă, inclusiv persoane revenite în țară de peste hotare. Ei au nevoie de respect și de parteneriat egal cu ministerul agriculturii și nu de lecții sterile și irelevante despre agricultură. Subliniem repetat, că cerințele producătorilor agricoli, profund afectați concomitent de secetă, embargou, scumpiri exorbitante și prețuri derizorii la materia primă, sunt mult mai moderate comparativ cu anul 2020 și la etapa actuală nu necesită alocarea banilor din bugetul de stat.

Ca consecință, în lipsa unei reacției adecvate din partea guvernării, Asociația Forța Fermierilor a depus o declarație prealabilă, privind rezervarea Pieței Marii Adunări Naționale în luna noiembrie 2022 pentru acțiuni de protest cu tehnica agricolă.

Totodată, organizația noastră rămâne deschisă în vederea unui dialog constructiv cu Guvernul și exprimă speranța, că în următoarele săptămâni cruciale pentru agricultori, autoritățile totuși își vor schimba atitudinea față de ramura strategică a economiei naționale și vor recurge la realizarea juridică a revendicărilor fermierilor afectați”, se arată într-un comunicat emis de Asociația Obștească Forța Fermierilor.

Mai mulți agricultori din Briceni au ieșit ieri, 25 septembrie, cu tractoarele la protest. Aceștia sunt nemulțumiți de situația economică complicată din țară, sărăcie, prețuri majorate la carburanți și îngrășăminte pentru culturile agrare, lipsa pieței de desfacere a produselor autohtone, înăbușirea pieței interne cu produse necalitative de import dar și creșterea bruscă a ratelor la creditele bancare.

Fermieri din mai multe localități din țară au lăsat munca la o parte și-au scos tractoarele la marginea câmpurilor și au intrat în grevă de avertizare. Oamenii cer intervenția reală a Guvernului pe lângă FISC și creditori ca să le dea răgaz la plăți.

După protestul din 20 septembrie, nu a fost stabilită o întâlnire cu prim-ministra Natalia Gavrilița, iar revendicările fermierilor nu se conțin într-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale, așa cum au cerut anterior. Este vorba despre amânarea plăților către creditori, fără aplicarea penalităților, acordarea unor facilități fiscale și atragerea resurselor financiare de la partenerii externi.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, s-a arătat ndeumerit de aceste nemulțumiri și a spus că nu vede „rostul protestelor”. „Mie nu-mi trebuie să-mi spună ei ce trebuie să facă un minister, pentru că eu cunosc obiectul muncii. Mie foarte mult îmi place să lucrez cu oamenii și pentru oameni”, a declarat Bolea.


Pub