image
Sursa foto: utm.md

UTM a deschis primul laborator pentru modelarea regimurilor de funcționare a sistemului electroenergetic

În contextul crizei energetice, la Universitatea Tehnică a Moldovei a fost deschis primul laborator privind modelarea regimurilor de funcționare a sistemului electroenergetic. Laboratorul este dotat cu 12 calculatoare, care vor dispune de un produs software inovativ – DIgSILENT Power Factory – cel mai modern program de calcul utilizat la scară globală, destinat pentru calculul și modelarea sistemelor energetice. Acest lucru a fost posibil datorită Asociației Statelor Unite pentru Energie (USEA) și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Scopul programului este de a contribui la consolidarea securității și fiabilității energetice a Republicii Moldova, prin integrarea rețelelor și piețelor energetice locale cu cele europene. Integrarea la rețelele energetice europene va atenua în mod substanțial capacitatea altor țări de a utiliza energia ca instrument geopolitic și va apropia Moldova de o aprovizionare cu energie fiabilă și curată.

Noul laborator este dedicat dezvoltării energiei verzi și datorită lui, peste 500 de studenți ai Facultății de Energetică și Inginerie Electrică (FEIE) din cadrul UTM vor avea posibilități noi de studiere. Softul „DIgSILENT Power Factory” este unic prin posibilitățile sale. Anterior cursanții utilizau mai multe programe pentru a realiza diverse calcule de studiu, iar asta putea duce la prezentarea eronată a situației. Pe când noul soft însumează toate posibilitățile și calculele și, totodată, reduce considerabil volumul de lucru.

Acest program poate determina parametrii energiei electrice, precum: tensiunea în nodurile rețelei electrice, curentul prin liniile electrice, circulații de putere activă și reactivă. Totodată, permite analiza stabilității statice și dinamice pentru diferite avarii, deranjamente, scurt circuite ce pot avea loc în sistemul electroenergetic. La fel, în baza modelării în softul „DIgSILENT Power Factory” pot fi setate sistemele de protecție utilizate la stațiile electrice.

Anterior, specialiștii internaționali de la DMCC Engineering au organizat module de pregătire a cadrelor didactice și studenților menite să contribuie la dezvoltarea competențelor în utilizarea softului „DIgSILENT Power Factory”. Aceste module având ca scop final certificarea internațională a participanților.

La evenimentul de lansare a laboratorului au fost prezenți Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent Doyle Logsdon, Secretarul de stat în domeniul Energeticii, Constantin Borosan, Directorul Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, Directorul senior al Asociației Statelor Unite pentru Energie (USEA), Will Polen, Decanul Facultății de Energetică și Inginerie Electrică (FEIE) din cadrul UTM, Victor Gropa și Directorul Întreprinderii de Stat Moldelectrica, Sergiu Aparatu.

„Investiția în resursa umană este cea mai importantă, dar în inginerie pe lângă echipamente sunt foarte importante cunoștințele și competențele create. Simulările numerice reprezintă unul din produsele acestei revoluții digitale. Atunci când noi putem simula fără să mergem inițial pe echipamente „hardware” să vedem ce poate să se întâmple într-un sistem dacă vrei să-l proiectezi corect sau dacă apar diverse situații critice. În acest sens, pentru noi este foarte important că USAID ne-a ajutat să trecem acest training pe un soft foarte performant, ca apoi colegii noștri deja să-l introducă în conținuturile de curs pentru studenții de la licență și master. Astfel, programele noastre au devenit și mai competitive și mai corelate cu cerințele pieței muncii și cu provocările cu care se confruntă azi Republica Moldova în domeniul securității energetice”, a afirmat Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei:

„Suntem foarte bucuroși să ne aflăm astăzi aici, la ceremonia de deschidere a acestui laborator modern, deoarece acest laborator este ceva care va ajuta moldovenii să-și construiască propriul viitor energetic, să se gândească la decarbonizare, să facă tranziția spre o energie a viitorului și spre surse de energie curată. Aceasta este doar o mică parte și suntem încântați că putem ajuta”, a menționat Kent Doyle Logsdon, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Valoarea totală a investițiilor pentru deschiderea Laboratorului privind modelarea regimurilor de funcționare a sistemului electroenergetic este de circa 500 de mii de lei. Programul de tehnologie și guvernanță energetică al Asociației Statelor Unite pentru Energie (USEA) și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) sprijină tranziția Moldovei la rețeaua electrică europeană. USEA contribuie la asigurarea unei aprovizionări fiabile cu energie electrică, la integrarea energiei curate și regenerabile și la consolidarea capacității forței de muncă în domeniul energetic.

Noutăţile partenerilor

comentarii: