image
Sursa foto: Jurnal.md

Maia Sandu: „Sunt necesare sancțiuni mai dure pentru trădare de patrie și pentru promovarea separatismului”

Sunt necesare sancțiuni mai dure pentru cei care justifică și promovează războiul, pentru cei care îi cheamă pe agresori în RM, pentru trădare de patrie și pentru promovarea separatismului. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de președintele Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă.

Președintele a menționat că statul va respecta dreptul cetățenilor de a protesta pașnic. Dar instituțiile nu trebuie să admită provocări. Organele de drept trebuie să identifice prompt sursele de finanțare ilegală a celor care plătesc pentru participarea la proteste și să pedepsească aspru orice tentativă de agresiune, provocare sau destabilizare.

„Așteptările cetățenilor sunt ca instituțiile de drept vor sancționa marii corupți și le vor confisca, nu doar le vor sechestra, averile. Aceste grupări criminale continuă să aibă acces la resursele financiare furate de la noi, cetățenii. Corupții întreprind totul - finanțări ilegale, coruperea judecătorilor și procurorilor -, pentru a slăbi statul și astfel de a scăpa de pedeapsă”, a spus președintele.

Maia Sandu s-a referit și la recentele vizite a deputaților din partidul „Șor” la Moscova, unde potrivit lor ar fi „negociat gaz mai ieftin”.

„Observăm că unii infractori încearcă să devină actori geopolitici. Încearcă să manipuleze cu relațiile privilegiate cu Federația Rusă. În contextul escaladării războiului din Ucraina, se intensifică încercările de destabilizare a situației interne”, a spus președintele.

Maia Sandu s-a referit și la grupurile susținute de infractori și alți actori externi care au amplificat propaganda de război și știrile false despre război pe rețelele de socializare.

Președintele a recomandat instituțiilor statului adoptarea și aplicarea de sancțiuni mai dure pentru cei care justifică și promovează războiul, cei care îi cheamă pe agresori în Republica Moldova. De asemenea, a menționat că sunt necesare sancțiuni mai dure pentru trădare de patrie și pentru promovarea separatismului.

„În continuare, obiectivul nostru principal rămâne menținerea păcii în țara noastră. Toți cei care prin acțiunile lor vor încerca să destabilizeze situația în țară, care incită la ură, la disensiuni interetnice, la război, la acțiuni revanșiste vor răspunde în fața legii”, a spus Maia Sandu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: