image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

După Dodon, Ceban sare în apărarea protestatarilor „Șor”; Pretinde că ar fi provocați de PAS și poliție erijați în „spioni”

Primarul capitalei Ion Ceban a emis o reacție în apărarea protestatarilor din orășelul de corturi instalat de partidul „Șor” în fața Parlamentului. Deși poliția a anunțat anterior că sunt cazuri în care aceștia își fac nevoile fiziologice pe gazon, aruncă gunoiul la întâmplare, noaptea organizatorii dispar și nu au cu cine coordona conflictele și i-au solicitat lui Ion Ceban să schimbe locația, primarul le cere reprezentanților primăriei să ignore solicitările din partea autorităților centrale.

„Este grav faptul că autoritatea centrală se deghizează în tot felul de activişti şi oameni simpli, deşi în realitate, „spionii” sunt persoane care activează în organele de drept. Regretabil este că poliţiştii sunt provocaţi şi impuşi să intre în polemici cu protestatarii din faţa clădirii Parlamentului”, scrie Ion Ceban într-o postare pe facebook.

„Rog angajații primăriei Chișinău care sunteți atacați de aşa-zişii „apărători ai puterii” să îi ignoraţi şi să nu vă lăsaţi provocaţi. Lucrurile acestea se întâmplă deoarece PAS pierde încrederea oamenilor, aşa arată sondajele lor interne, nu o zic eu. Respectiv, aceștia sunt disperaţi şi sunt gata de orice provocări, scenarii murdare, doar pentru a rămâne la guvernare. Ignoraţi-i, atât!”, spune Ion Ceban.

Referitor la solicitarea poliției, primarul comentează că „se dorește ca toată responsabilitatea pentru încălcările din faţa Parlamentului să fie puse pe umerii Primăriei” și că în cazul schimbării locației corturilor acțiunile sale ar putea fi interpretate ca limitare a dreptului la libera exprimare.

„Voi, cei care cunoașteți buchea legii, este legea, se fumează în locul public sau se lasă murdărie. Fraților, în tot orașul avem astfel de situații, de ce nu faceți procese verbale și nu puneți amenzi peste tot? Eu înțeleg că îi deranjează pe cei care stau în scaune moi în Parlament și Președinție. Dar de ce nu ieșiți la oameni pentru a discuta cu ei? Voi vreți ca Primăria să facă asta pentru voi, deoarece nu aveți curaj și puneți și polițiștii sărmanii să facă lucrul pentru voi”, a mai comentat Ion Ceban.

Amintim că partidul „Șor” a inițiat un protest non stop în centrul capitalei începând cu 18 septembrie. Acesta a depus un demers la primăria Capitalei, semnat de Ion Ceban, în care a solicitat permisiunea de a instala un orășel de corturi în fața Parlamentului. Protestul are loc la indicația fugarului Ilan Șor, care monitorizează și conduce acțiunea prin intermediul monitorului, din Izrael. Protestul este organizat de deputații partidului „Șor” și conducerea raionului Orhei.

În august Ion Ceban și-a creat un partid „Mișcarea Alternativă Națională”. El a anunțat că acesta ar susține „integrarea europeană a Republicii Moldova”. Ion Ceban este unul din politicienii din Republica Moldova care nu a condamnat războiul și crimele Rusiei din Ucraina.

Noutăţile partenerilor

comentarii: