Mitul celor 300000 de soldaţi se spulberă încet: Pariul lui Putin pe mobilizare s-ar putea să nu schimbe nimic pe front

26 Sept. 2022, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2022, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

Vladimir Putin a chemat recent la arme 300.000 de rezervişti printr-un decret prezindeţial de mobilizare parţială. Trupele ar urma să întărească rândurile armatei ruse şi să contribuie la prelungirea războiului, însă nu vor putea influenţa rezultatul acestuia, scrie Bloomberg.

Aducerea rezerviştilor pe front i-ar oferi lui Putin mai mult timp pentru a porni o strategie mai complexă de război contra Occidentului – care include agravarea crizei energetice şi ameninţarea cu un atac nuclear – pentru a face Vestul să renunţe la sprijinul militar şi financiar oferit Kievului.

Tot ce gravitează în jurul deciziei liderului rus privind mobilizarea parţială ridică serioase semne de întrebare, inclusiv capacitatea de a mobiliza şi înarma corespunzător un număr atât de mare de oameni. Alte necunoscute sunt reprezentate de viteza, calitatea şi obiectivele unui program de antrenament în masa care urmează să înceapă.

Potrivit specialiştilor în apărare, programul de recrutare se concentrează mai mult pe refacerea capacităţii de luptă şi schimbarea strategică a trupelor deja epuizate, decât pe aducerea unor forţe proaspete pe front.

Rusia a pierdut în conflict aproape 80.000 de oameni, rămând fără efective militare pentru rotaţia cu alte trupe, iar o mare parte dintre soldaţi se află pentru a opta luna consecutiv pe front.

„Nu sunt sigur că această mişcare echiavlează cu o escaldare, însă cu siguranţă prelungeşte timpul de care va avea nevoie Ucraina pentru a câştiga”, a declarat Igor Levchenko, şeful departamentului de transformări strategice de la New Geopolitics.

Unul dintre puţinele succese strategice pe care Rusia le-a bifat în război a fost încetinirea furnizării de armament din partea SUA. Kremlinul a continuat în acest sens să ameninţe cu esecaladarea, motiv pentru care livrarea unor echipamente precum celebrele lansatoare de rachete Javelin sau lansatoarele de rachete HIMARS, a fost încetinită de teama unui răspuns din partea Rusiei.

În prezent Ucraina este înarmată cu rachete ATACMS, proiectile cu rază lungă, dar şi avioane şi tancuri Abrams, cu care trupele ucrainene ar putea recâştiga controlul a mai multor teritorii ocupate de ruşi.

Momentan nu există nicio schimbare de poziţie în rândul aliaţilor Ucrainei şi nicio transformare privind sprijinul lor pentru Kiev.

Strategii militari din Rusia se confruntă cu o problemă majoră de când alarma mobilizări a început să sune. Generalii ruşi trebuie să se hotărască dacă vor trimite pe front nişte oameni cu  pregătire militară minimă sau dacă vor alege să piardă timp şi să pregătească trupe superioare.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:53 // Actual //  Lupu Eduard

Începerea invaziei lui Putin din Ucraina acum peste 780 de zile a fost urmată de impunerea a mai multor pachete de sancțiuni de către Occident contra Kremlinului. Acum însă, Statele Unite și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Moscovei, interzicând comerțul cu aluminiu, cupru și nichel rusesc la Bursele din Londra și Chicago.

Mișcarea americano-britanică îl face pe Putin să stea cu mâna întinsă la Shanghai, un oraș cu 24 de milioane de locuitori și să cerșească ajutorul Chinei, pentru a face comerț cu aceste metale, fiind singura bursă unde mai sunt acceptate astfel de produse din Rusia, potrivit IntelliNews.

Bursa de Metale din Londra (LME) și Bursa Mercantilă din Chicago (CME) au blocat comerțul cu aluminiu, cupru și nichel produse de Rusia, a anunțat guvernul Regatului Unit pe 12 aprilie 2024.

Mișcarea va conduce Rusia mai adânc în îmbrățișarea Chinei, deoarece în Shanghai există acum singura bursă majoră de mărfuri care încă acceptă și comercializează metale rusești.

Pentru a atenua riscul de instabilitate a pieței, guvernul a spus că noile măsuri vor scuti stocurile existente de metal rusesc pe cele două burse. Aceste acțiuni pot fi în continuare tranzacționate și retrase fără restricții, oferind continuitate participanților pe piață. Interdicția din Marea Britanie nu este de așteptat să afecteze prețurile pe termen scurt, deoarece există stocuri mari de metal rusesc în depozitele LME.

Această mișcare, parte a interdicțiilor existente, urmărește să intensifice restricțiile asupra exporturilor interzise de metale rusești, reducând astfel o „sursă crucială de venituri pentru Kremlin”, a spus Regatul Unit.

Principalele metale rusești ale grupului de titan sau platină au fost excluse de la interdicție, deoarece Rusia rămâne un furnizor important al ambelor metale greu de găsit pe piața mondială.

LME, într-un comunicat separat, și-a afirmat angajamentul de a se alinia la sancțiunile și tarifele relevante și a anunțat că va colabora cu LME Clear pentru a implementa sancțiuni atât pentru operațiunile sale, cât și pentru cele ale participanților săi pe piață.

Exporturile de metale din Rusia s-au prăbușit

Orientările publicate de LME au subliniat impactul legislației britanice și al licențelor comerciale asupra comerțului rusesc cu metale. Mai exact, ei au clarificat că, în temeiul pachetului de sancțiuni modificat, achiziția de mandate rusești emise înainte de 13 aprilie 2024 ar fi permisă. Cu toate acestea, metalul produs după această dată ar fi supus interdicției.

LME a anunțat o suspendare imediată a justificării metalului relevant produs la sau după 13 aprilie, asigurând respectarea sancțiunilor, facilitând în același timp participarea continuă la procesul zilnic de decontare.

LME a anunțat, de asemenea, o suspendare privind plasarea în mandat a metalului produs de anumite mărci afectate în depozitele listate de LME la nivel global, cu excepția cazului în care proprietarul metalului ar putea stabili cu dovezi documentare clare că metalul a fost produs înainte de 13 aprilie.

Metalele aduc cel mai mare venit din exporturi din Rusia, după energie, contribuind cu 15 miliarde de dolari în 2023. Valoarea exporturilor de metale ale Rusiei a scăzut de la invazia Ucrainei de acum doi ani, scăzând cu 10 miliarde de dolari în 2023, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, din cauza sancțiunilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a aprobat acțiunea vizată, subliniind rolul acesteia în reducerea câștigurilor Rusiei, protejând în același timp aliații de repercusiuni adverse.

Marea Britanie și-a anunțat pentru prima dată intenția de a interzice metalele rusești în mai 2023 și a continuat cu legislația introdusă în decembrie pentru a interzice direct importurile de metale rusești. De asemenea, SUA au impus taxe vamale asupra diferitelor importuri de metale din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău