Dumitru Alaiba propune anularea „regimului duty-free” în Moldova: „Toți trebuie să achite impozite”

duty free
Foto: airport.md

Președintele comisiei economice, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a propus un proiect de lege care prevede anularea regimului „duty-free” în Moldova. El a spus că toți trebuie să achite impozite, precizând că în primele șase luni a anului 2022 regimul „duty-free” a beneficiat de scutiri fiscale (taxe vamale, accize, TVA) în sumă de peste 1 miliard de lei.

„Este important ca statul să asigure o echitate fiscală, cu condiții egale tuturor. Premisa care stă la baza regimului duty-free este că simplul act de trecere a unei frontiere internaționale ar trebui să scutească călătorii de unele taxe la care sunt supuse persoanele care nu trec o frontieră internațională. Considerăm că această premisă este una greșită și rezultă într-un tratament inechitabil, în care o categorie de persoane [cei care călătoresc] este efectiv scutită de taxe. Cu toate acestea, nici măcar prețurile nu sunt vizibil mai joase”, menționează Alaiba.

El a precizat că, la nivel mondial, „regimul duty-free” reprezintă o cifră de afaceri de aproximativ 90 de miliarde de euro, toate cu scutiri fiscale. Specificând că tot mai multe state introduc diferite limitări, iar Uniunea Europeană a abolit „regimul duty-free” în interiorul UE încă în 1999. Acesta rămâne în aeroporturi doar la ieșirea din UE, nu și la călătoriile în interiorul UE: „În condițiile în care marea majoritate a zborurilor din Chișinău sunt spre UE, propunem eliminarea acestui regim”.

„Considerând că misiunea statului este să asigure un tratament cât mai echitabil și condiții egale tuturor agenților economici, acest proiect de lege propune anularea regimului duty-free pe întreg teritoriul Republicii Moldova, lucru care va asigura și venituri suplimentare la buget într-o perioadă cu provocări economice”, spune președintele comisiei economice, buget și finanțe.

Alaiba precizează că de la eliminarea „acestui regim” nu vor dispare însăși magazinele din zona de aeroport, de exemplu. Acestea vor putea fi amplasate în continuare, însă vor trebui să achite toate taxele așa cum o fac alte puncte comerciale de pe teritoriul Republicii Moldova.

El a precizat că prezentul proiect de lege va fi votat în această toamnă, iar după intrarea în vigoare: „Regimul duty free nu va exista în Moldova decât până la expirarea actualelor licențe”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente