În perioada 1-30 noiembrie, circa 1 000 de fermieri vor ieși la protest cu tehnică agricolă în PMAN

tractoare
Foto: Natalia Munteanu/gazetadechisinau

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că va desfășura un protest cu tehnică agricolă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), în perioada 1-30 noiembrie. La manifestație vor participa circa 1 000 de persoane. Asociația a depus o cerere prealabilă privind rezervarea pieței.

„Prin prezenta, Asociația Obștească Forța Fermierilor dorește să atragă atenția autorităților de stat, că la distanță de câteva zile, după protestul de avertizare al agricultorilor, instituțiile abilitate așa și nu au stabilit organizarea unui dialog între doamna Prim-ministru și reprezentanții agricultorilor pe marginea revendicărilor înaintate de agricultori. Totodată, Comisia Situații Excepționale nu a emis nici o decizie privind măsuri urgente de susținere a sectorului agrar, solicitate de producători agricoli.

Mai mult ca atât, considerăm ofensatoare și lipsite de sens declarațiile domnului ministru al agriculturii și industriei alimentare la adresa agricultorilor, în cadrul unor emisiuni televizate. Ori acțiunile de protest vin ca urmare a epuizării tuturor încercărilor, de a soluționa pe alte căi problemele, apărute în sectorul agricol în ultimele luni”, se arată în comunicatul Asociației.

Pe 20 septembrie, agricultorii din 20 de raioane ală țării au ieșit la un protest organizat unde au scos în stradă tehnica și utilajele agricole. 

Agricultorii cer:
# amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenuri agricole); 
# utilizarea unor instrumente fiscale în vederea sprijinirii producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor
# adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente