image
Sursa foto: foreignbrief.com

Banca Centrală Europeană caută să reducă sprijinul acordat băncilor (Reuters)

Banca Centrală Europeană (BCE) ia în calcul metode de reducere a sprijinului acordat instituţiilor financiare, după majorarea dobânzilor, o decizie care va provoca probabil reacţii aprinse din partea creditorilor, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

La şedinţa din 8 septembrie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 1,25%, 1,50% şi, respectiv, 0,75% începând cu data de 14 septembrie 2022.

Pentru a lupta contra inflaţiei, în mai puţin de două luni BCE a majorat de la minus 0,5% la 0,75% dobânda plătită pentru rezervele băncilor care depăşesc cerinţele, în valoare de 4.600 miliarde de euro. Astfel, BCE se confruntă cu dificultăţi legate de dobânzile anuale de zeci de miliarde de euro pentru aceste rezerve, care ameninţă să decimeze capitalul băncilor centrale din ţările unde sunt cea mai mare parte a acestor rezerve, deja Belgia şi Ţările de Jos avertizând asupra pierderilor iminente.

De asemenea, BCE este pusă într-o poziţie dificilă din punct de vedere politic în privind sprijinirii băncilor, într-o perioadă în care inflaţia ridicată afectează gospodăriile.

În special băncile sunt pe cale să facă un profit garantat de pe urma împrumuturilor pe trei ani luate de la BCE deoarece dobânda medie pe care o plătesc la operaţiunile ţintite de refinanţare pe termen lung (TLTRO) este mai scăzută decât ce câştigă depozitând acelaşi nivel de numerar la banca centrală.

Din aceste motive, angajaţii BCE caută modalităţi de a plăti mai puţin, de exemplu să nu plătească dobânzi pentru orice sumă în numerar pe care băncile au împrumutat-o de la banca centrală, scrie Agerpres. De asemenea, BCE ar putea schimba condiţiile pentru împrumuturile TLTRO, deşi ar putea fi afectată credibilitatea viitoarelor programe, susţin sursele.

O altă propunere include remunerarea doar a rezervelor în exces sub sau peste un anumit plafon sau renunţarea la dobânda la rezervele minime.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze informaţiile.

Problema ar urma să fie analizată luna viitoare, posibil la reuniunea din 23 octombrie, când BCE ar urma să majoreze din nou dobânzile.

Banca Naţională a Elveţiei a anunţat joi că va plăti dobânzi la rezerve numai „până la un anumit plafon”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: