VIDEO Ce este „Cernobîlul zburător”, racheta nucleară misterioasă pe care o pregătește Putin

24 Sept. 2022, 14:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2022, 14:48 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia se grăbește să testeze „o rachetă nucleară hipersonică misterioasă” cu o rază de acțiune nelimitată, potrivit unor noi imagini din satelit. Racheta de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik, numită „Cernobîlul zburător” de către experți, a fost observată luna aceasta la un loc de testare într-o zonă îndepărtată din nordul Rusiei, scrie publicația britanică The Sun.

Luna aceasta, un expert a descoperit imagini care arată rachetele înfricoșătoare pregătite în apropierea fostului poligon de testare nucleară sovietică de la Novaia Zemlia, situat la Cercul Arctic.

Conform imaginilor, vehiculul de transport al rachetei Burevestnik a fost mutat recent în fața șinelor de lansare de la Pankovo. Nave de sprijin au fost, de asemenea, trimise la fața locului, inclusiv enorma navă cargo cu propulsie nucleară Sevmorput.

Analistul militar Tony Roper, care a petrecut ani de zile studiind imaginile din satelit de la Novaia Zemlia, a obținut noi poze weekend-ul trecut, pe care le-a distribuit pe site-ul său personal.

„Este cu siguranță Burevestnik”, a spus el pentru The Barents Observer.

Imaginile, preluate dintr-o captură spațială surprinsă de Airbus pe 16 septembrie, ar arăta că Burevestnik este pregătit pentru lansare la baza Pankovo.

Alte îmbunătățiri mai mici ale infrastructurii par să fi fost adăugate în jurul bazei în timpul verii. Printre acestea se numără un nou debarcader pe țărm, unde echipamentele sunt debarcate de pe navele din Marea Barents, înainte de a fi transportate la bază.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 11:14 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o mișcare strategică pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, Parlamentul a ratificat în ședința de astăzi un acord crucial. Este vorba despre Acordul de împrumut între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ce vizează realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest acord va permite contractarea unui credit de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din valoarea totală a proiectului. De asemenea, Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro din contul unui acord anterior, pentru prima fază a proiectului. Uniunea Europeană contribuie și ea, oferind un grant de 15,4 milioane de euro prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul va implica construcția unei linii electrice aeriene de 400 kV între Bălți și Suceava, România, precum și reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV. Bugetul total al proiectului se ridică la 77 milioane de euro și va acoperi și reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport din Republica Moldova, inclusiv înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această inițiativă nu doar va consolida legăturile energetice între cele două țări vecine, ci va contribui și la asigurarea stabilității și sustenabilității sistemului energetic al Republicii Moldova, având un impact pozitiv asupra securității energetice a întregii regiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău