Cazul bărbatului decedat în izolator, în vizorul Ombudsmanului: Se va verifica modul în care IGP și alte instituții l-au tratat

În legătură cu apariția informației în spațiul public referitor la decesul bărbatului din Izolatorul de detenție a Poliției Chișinău, în dimineața zilei de vineri, 23 septembrie 2022. Ombudsmanul urmează să monitorizeze dacă Inspectoratul General al Poliției al MAI și alte instituții care au avut tangență cu persoana decedată au asigurat corespunzător respectarea garanțiilor fundamentale împotriva relelor tratamente față de persoana decedată la etapele de reținere, plasare și deținere în Izolator.

Foto: Simbol

„De asemenea, Avocatul Poporului va analiza nivelul de implementare a recomandărilor înaintate anterior de către Ombudsman ca urmare a vizitelor de monitorizare desfășurate de către Oficiului Avocatului Poporului și Consiliul pentru Prevenirea Torturii (CpPT), și, dacă neimplementarea recomandărilor Avocatului Poporului și organizațiilor internaționale specializate de către IGP MAI și alte instituții au contribuit la decesul persoanei (inclusiv a recomandărilor înaintate ca urmare a ”cazului Andrei Brăguță”).

În același context, Ombudsmanul îndeamnă Inspectoratul General de Poliție, autoritățile naționale responsabile, mass media, și societatea la general, să nu utilizeze imagini sau informații despre cazul dat într-un limbaj care să creeze prejudecăți și să instige la ură societatea față de persoanele cu probleme de sănătate mentală (inclusiv dependența de substanțe psihoactive) sau pe alte criterii.

Informații mai detaliate cu privire la examinarea cazului și concluziile Ombudsmanului vor fi comunicate după finalizarea procesului de monitorizare”, anunță Avocatul Poporului într-un comunicat de presă. 

Procurorii vin cu detalii despre moartea bărbatului, în vârstă de 40 de ani, care cu o zi înainte a fost reținut pentru trafic de droguri. Acesta se afla în celulă singur, iar gardienii au observat pe camerele de supraveghere video anumite neconformități în starea acestuia și au intrat în celulă, după care imediat au chemat asistentul medical. Din păcate, până la sosirea medicilor, acesta a murit.

Doi bărbați din capitală au fost reținuți de oamenii legii fiind bănuiți de vânzarea drogurilor. Urmare a monitorizării activității ilegale a bănuiților, timp de trei luni, unul din ei a fost reținut în flagrant, în timp ce vindea un plic cu heroină, iar al doilea a fost reținut urmare a perchezițiilor, anunță Procuratura.

Bărbatul reținut ieri, pentru trafic de droguri, a decedat în izolator. Anunțul a fost făcut de oamenii legii.


Pub