Nume
Parola
Vizualizări: 2199
COMUNICAT DE PRESĂ: Inaugurarea sistemului de iluminat public stradal modern din mun. Edineț
Edineț, 23 Septembrie 2022 — Astăzi, în mun. Edineț a avut loc inaugurarea sistemului de iluminat public stradal modern, implementat de primăria mun. Edineț în cadrul Programului Comunitatea Mea, cu suportul agenției USAID Moldova. Inaugurarea proiectului finalizat s-a desfășurat în cadrul Zilelor Americii organizate la mun. Edineț, care celebrează 30 de ani de cooperare Moldo-Americană.

La eveniment au participat înaltul oficial american dna Laura Hruby, Șef adjunct al Misiunii Ambasadei SUA la Chișinău, reprezentanții agenției USAID Moldova și ai Programului USAID “Comunitatea Mea”, dl Constantin Cojocaru, primar al mun. Edineț, alte părți implicate în proiect.

În cadrul prezentării rezultatelor proiectului pe una din străzile municipiului, dna Laura Hruby a avut oportunitate de a comunica cu cetățenii, beneficiari direcți ai lucrărilor realizate, care au reconfirmat încă o dată importanța proiectului implementat pentru oamenii de rând și municipiul, în întregime.

Extinderea și modernizarea sistemului de iluminat public stradal au fost determinate drept o prioritate a comunității de însuși locuitori ai municipiului, întrucât, anterior, 50% din populație locală nu avea iluminat stradal, în special pe străzile periferice. Prin implementarea acestui proiect, primăria mun. Edineț a reușit să extindă sistemul de iluminat public pe 28 de străzi din municipiu cu un total de 15,1 km.

Drept rezultat, proiectul a oferit acces la serviciile de iluminat public pentru, aproximativ, 5400 de persoane – locuitori ai străzilor cu sistem de iluminat modern instalat, copii și tineri care frecventează programe extrașcolare, persoane în etate și cu dezabilități, agenți economici cu birouri amplasate în zonele respective.

În urma implementării cu succes a proiectului dat se vor crea condiții sigure de deplasare, odihnă și agrement pe timp de noapte atât pentru populația municipiului Edineţ, cât și pentru turiști. Însă beneficiile realizării acestui proiect vor fi resimțite, în special, în lunile de iarnă, susțin reprezentanții primăriei mun. Edineț.

Mai mult decât atât, proiectul a ținut cont și de aspectul eficienței energetice, fiind instalate 345 de corpuri de iluminat LED, eficiente din punct de vedere energetic, împreună cu echipamente auxiliare și panourile de evidență și distribuție a energiei electrice, ceea ce va contribui la reducerea costurilor pentru energia electrică suportate de primărie.

Proiectul a fost implementat de primăria mun. Edineț datorită asistenței tehnice și cofinanțării acordate de USAID Moldova prin intermediul Programului Comunitatea Mea. Valoarea totală a proiectului este de 84.094 USD, dintre care contribuția agenției USAID reprezintă 54.465 dolari SUA, iar contribuția locală - 29.628 dolari SUA.

Pe lângă proiectul de infrastructură, prin intermediul Programului Comunitatea Mea, primăria mun. Edineț a mai beneficiat de un pachet complex de asistență tehnică pentru a face activitatea primăriei mai eficientă, transparentă și responsabilă față de cetățeni.

În prezent, Programul Comunitatea Mea colaborează cu peste 90 de primarii și localități din întreaga țară, care beneficiază de instruiri și asistență tehnică pentru a putea crește calitatea serviciilor publice locale, implica cetățenii în guvernarea locală și implementa instrumente de creștere a veniturilor locale.