Scandal și replici pe ton ridicat, la CSP. O scrisoare anonimă despre „reforma în justiție” i-a înfuriat pe Balmoș și Litvinenco

O scrisoare cu acuzații în adresa actualei guvernări, care ar fi venit din partea unei organizații neguvernamentale, citită în cadrul ședinței de astăzi a CSP, i-a scandalizat pe unii membri ai consiliului.

Foto: Captură video

Adresarea a venit din partea unui oarecare Arsenie Lupușor și ar fi fost transmisă de pe un email care ar aparține Asociației Procurorilor.

În scrisoare se menționează că actuala guvernare a promis schimbări, însă „numește persoane după aceleași criterii politice, așa cum se întâmpla și în trecut. Totodată, membrilor Consiliului li se cere „să deschidă internetul și să se convingă cine sunt candidații” care le sunt propuși pentru a fi numiți în funcții de nivel înalt în cadrul Procuraturilor.

Svetlana Balmoș, membră a CSP din partea societății civile s-a arătat deranjată de faptul că scrisoarea a fost citită live și că a ajuns la urechile societății, fără a fi verificată sursa acesteia și fără a fi clar scopul de a o face publică.

„Se prezumă a fi de la Asociația Procurorilor”, i-a spus, în replică președinta CSP, Angela Motuzoc.

„Odată ce v-ați permis să fie dată citirii în mod public, trebuie să veniți și cu o unitate de opinie și să explicați societății măcar despre realitatea în CSP”, a mai adăugat Balmoș.

Și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, s-a indignat că „oricine își poate permite să își facă un email și să trimită CSP-ului asemenea scrisori”.

„S-a dat pentru că este de la Asociația Procurorilor. Am solicitat de la doamna Marcuță dacă este așa procuror”, i-a răspuns Motuzoc.

Între timp, membrul CSP Andrei Cebotari a verificat online și a menționat că în R.M. nu există nici persoană cu acest nume, darămite procuror.

„Doamna Motuzoc, pentru cine faceți acest circ?”, a întrebat Litvinenco. „Nu fac circ”, i-a răspuns șefa CSP.

„Ați adus în spațiul public un fals grosolan, împotriva tuturor rigorilor. Poate dvs ați scris această scrisoare? Poate domnul Șușu? Poate doamna Furtună?

„Dvs încercați să vă abțineți de la asemenea acuzații”, l-a întrerupt Inga Furtună.

„Vă rog, nu ridicați vocea”, i-a spus ministrul.

Schimbul de replici a continuat până aproape de finalulședinței CSP.


Pub