icon

Moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri, condus de Natalia Gavrilița, a eșuat

22-09-2022 21:54
339

După patru ore de dezbateri în plenul Parlamentului, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Gavrilița a fost respinsă. 

 

În raportul prezentat, astăzi, în fața deputaților, șefa Executivului a vorbit despre acțiunile Guvernului și reacțiile prompte la multiplele crize care au lovit țara noastră, dar și despre reformele îndrăznețe, care au adus Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. De asemenea, Natalia Gavrilița a trecut în revistă principalele realizări ale Guvernului, orientate spre beneficiul cetățenilor.

 

„În primul rând, am fost alături de oamenii din păturile cele mai vulnerabile. Am crescut pensia minimă de la 1.188 la 2.278 de lei, iar pensia minimă pentru dizabilitate severă de la 891 la 1.709 lei. Am crescut salariul minim atât în sectorul real, cât și în cel bugetar - avem acum un salariu minim unic pe țară de 3.500 de lei. De asemenea, a fost majorat cu 40% ajutorul pentru perioada rece a anului și am alocat 1,7 miliarde lei pentru compensarea facturilor consumatorilor casnici”, a declarat Natalia Gavrilița.

 

Prim-ministra a vorbit și despre măsurile luate de Executiv pentru susținerea producătorilor agricoli, prin creșterea Fondului de subvenții în agricultură cu 60%, simplificarea accesului la finanțare, dar și obținerea dublării cotelor scutite de taxe vamale pentru mai multe produse agricole. Natalia Gavrilița s-a referit și la progresul înregistrat în domeniul digitalizării și sporirii calității serviciilor publice. 

 

„Am redus tarifele pentru eliberarea actelor de identitate, a pașapoartelor și a actelor de stare civilă și am lansat serviciul MDelivery. Am înființat în 17 localități Centre Unificate de Prestare a Serviciilor Publice de care beneficiază deja în jur de 75.000 de cetățeni”, a precizat prim-ministra.

 

Totodată, șefa Cabinetului de miniștri a prezentat deputaților realizările Guvernului în domeniul sănătății publice, transportului, dezvoltării regionale și pentru sprijinirea businessului autohton.

 

„Cred că am arătat că, acolo unde există voință, corectitudine, cinste și devotament, pot fi obținute rezultate chiar și în cele mai vitrege condiții. Iar încununarea acestor eforturi este reflectată în obținerea statutului de țară-candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, care va pune Republica Moldova pe un făgaș al dezvoltării și prosperității. Vom trece împreună, solidari și de aceste crize și vom fi mai puternici, tocmai pentru că nu le vom face pe plac celor care ne vor slabi și dezbinați. Avem soluții, avem resurse, avem sprijin, ca moldovenii să aibă un viitor liber şi prosper aici, la noi acasă”, a conchis Natalia Gavrilița.

 

Discursul integral al prim-ministrei Natalia Gavrilița poate fi urmărit pe următorul link: https://bit.ly/3DL32Tj

 

 

 

 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31