Kia și Hyundai, date în judecată. O postare pe TikTok a arătat hoților cum să fure mașinile

22 Sept. 2022, 17:55
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
22 Sept. 2022, 17:55 // Au Bani //  MD Bani

Potrivit unui clip devenit viral în rețeaua TikTok, anumite modele de autoturisme Kia și Hyundai pot fi pornite folosind nimic altceva decât un cablu USB și o șurubelniță.

Aparent, cei doi producători auto au omis cu bună știință o dotare de securitate esențială, în lipsa căreia mașinile sunt mult mai ușor de furat. Potrivit acuzațiilor depuse la un tribunal din Statele Unite, anumite modele de autoturisme Kia fabricate între anii 2011 – 2021 și modele Hyundai cu an de fabricație între 2015 – 2021, nu vin echipate cu sistem electronic de imobilizare a motorului. Concret, este vorba despre autoturismele prevăzute cu cheie de contact tradițională, scrie go4it.ro.

Aparent, introducerea opțiunii pentru card „mâini libere” s-a făcut prin integrarea funcției de imobilizare a motorului direct în modului acestui sistem, proiectanții neglijând faptul că aceasta era o dotare opțională a mașinii. Ulterior, când omisiunea a fost sesizată de producătorii auto, aceștia ar fi ales în mod deliberat să omită imobilizatorul electronic din echiparea autoturismelor prevăzute cu cheie de contact.

Acest dispozitiv aparent critic, ieftin și foarte comun, este menit să împiedice șuntarea cheii de contact, pornind motorul fără a mai trece prin validarea codului de securitate transmis de cheia proprietarului.

Fără acest sistem de securitate prezent pe orice alt model de autoturism fabricat în ultimii cel puțin 20 de ani, furtul auto devine practic o joacă de copii, folosind instrucțiuni obținute pe TikTok.

Kia și Hyundai au refuzat să comenteze litigiul în curs, dar au precizat că dispozitivele de imobilizare au devenit standard pentru vehiculele lor după 1 noiembrie 2021.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău